Tema

Med vand til alle sider – de danske øer

Forside fra bogen De sidste øboere
Vores ø-rige består af 405 navngivne øer, 72 er beboede. Trods omgivet af vand har vi ikke decideret national ø-litteratur (ø-kanon?) . Men vi har masser af fagbøger og skønne romaner om livet der og den særlige tilstand og stemning som øen maner frem.

Engang i foråret besøgte jeg Christiansø og Frederiksø eller Ertholmene som de også hedder, den lille gruppe klippeøer en time øst fra Bornholm beboet af sølvmåger, lomvier og cirka 100 mennesker.

750 meter lang og ikke særlig bred opfylder Christiansø forestillingen om en ø. Man kan stå på toppen og se vand til alle sider. Blæser det på den ene side kan man hurtigt søge læ på den anden. Biler er der ingen af, og de fleste turister skal med båden væk igen samme dag. Fra da af høres kun naturen. Fulgene, frøerne, vinden og havet.

Ø-tilstanden

En af mine store fornøjelser under opholdet var at læse Status på skæret af Tage Voss, som en overgang boede og arbejdede der som læge. En anden perle var bogen Sommer på skæret med beskrivelser fra Christiansø af og om en række kunstnere, som har været der. De tilrejsendes beskrivelser af ø-tilstanden er fascinerende.

De danske øer i dybden /50 småøer i detaljer

Men der er flere øer i søen end Ertholmene. I De danske øer beskriver Niels Houkjær cirka 50 ud af 405 danske navngivne øer. Han giver det store overblik og dykker ned i detaljer om kultur, fauna, flora og historie og sagn.

Houkjær har selv været der og har læst alle tidligere kilder, både faglitteraturen og romanerne. Det er her, man skal fordybe sig, hvis man virkelig vil vide noget om øerne i de danske farvande.

Han siger blandt andet om øerne at ”Hvad vi længes mod, er det fjerne, socialt overskuelige og geografisk afgrænsede”. Og ” Tiden suspenderes under øopholdet”.

Men der bor faktisk mennesker på øerne, som ikke skal hjem. Livet på øen kan man læse mere om i De sidste øboere og Forladt af Christina Vorre.

Søfolk og rejsen derfra

Øerne er selvsagt defineret af vandet omkring, så ingen ø uden søfolk. Som for eksempel fire generationer af søfolk fra Marstal på Ærø i romanen Vi de druknede af Carsten Jensen.

Mange bøger om øer tager blot udgangspunkt på øen. For øen er også et sted, man rejser fra, eller et sted som var. På den måde fører øerne os ud i verden. Andre igen handler om folk, som er blevet anbragt der, så man ved, hvor man har dem. Et mord eller to kan det også blive til.

Tag dit eget øhop i den righoldige bogliste.

30. januar 2023

Bøger i dette tema