Gå til hovedindhold
Aktuelt

Forlag skal kunne udgive tilgængelige e-bøger

Nye retningslinjer skal gøre det lettere for forlag at udgive e-bøger, der er tilgængelige for fx mennesker med synshandicap eller ordblindhed.
14. februar 2017
Billede af en side i en e-bog
Af Morten Nielsen

Mange læser e-bøger på en pc og tablet. Men ordblinde og synshandicappede er ofte afhængige af e-bøger, der er forberedt til it-udstyr, som kan læse e-bogen højt.

Forlag skal have lettere ved at udgive tilgængeligt

Det kræver specialviden om tilgængelighed at udgive e-bøger - eller nemmest mulige retningslinjer. Nota reproducerer nogle gange e-bøger fra forlagene, fordi de ikke er gjort tilgængelige for mennesker med læsevanskeligheder ved udgivelsen i første omgang.

En generel og en speciel tilgængelighed

For at understøtte, at forlag selv kan udgive tilgængelige e-bøger, har Nota gjort retningslinjerne tydeligere. Herudover er de nye retningslinjer nu delt op i generel tilgængelighed og speciel tilgængelighed. Sådan er det aftalt med Danske Forlag for bedre at kunne understøtte udbredelsen af tilgængelig e-bøger fra forlagene.

Når en e-bog er struktureret efter 'generel tilgængelighed', kan den fungere for en ordblind eller koncentrationsbesværet læser, med læserens udstyr til højtlæsning.

Når e-bogen er struktureret efter 'speciel tilgængelighed', kan en svagtseende eller blind læser bruge den med sit udstyr.

Skal sikre en lige adgang til læsning

- Når vi nu skelner mellem generel og speciel tilgængelighed, er det for at imødekomme et meget stort behov i samfundet. Det kommercielle marked skal kunne udgive tilgængeligt også for de to ordblinde børn, der i gennemsnit sidder i hver klasse, siger teamleder for e-tekst hos Nota, Carl Rosschou.

- Hos Nota skal vi sikre en lige adgang til læsning, og det gør vi bedst ved at sørge for, at alle forlag selv kan udgive tilgængelige e-bøger, siger Carl Rosschou. 

Indtil videre er det oftest Nota, der reproducerer en e-bog til medlemmer af Nota med et dokumenteret læsehandicap.

På vegne af Staten tilbyder Nota herigennem en en lige adgang til læsning for mennesker med læsevanskeligheder. Derfor producerer Nota e-bøger til sine medlemmer, når de ikke er gjort tilgængelige ved deres egentlige udgivelse fra forlaget.

Kontakt

Carl
Rosschou
Produktionsplanlægger
Tlf. 39 13 46 74