Dyster julekalender skaber rollemodel for blinde

Forfatter Louise Wille er født med 10 procent syn og ville skabe en karakter som blinde og stærkt svagsynede kan relatere til.
Rollemodel for blinde og lærerig for seende
Det var blandt andet ud fra ønsket om at skabe et forbillede for blinde og svagsynede, samt give seende et indblik i de udfordringer blinde og svagsynede møder, at den 25-årige fredericianer, Louise Wille, frivillig medieredaktør i Dansk Blindesamfunds Ungdom Har givet sig i kast med julekalenderen ’Julens Kerne’.
Udgangspunkt i sin egen historie
Historiens hovedrolle Lillenis, er skrevet med udgangspunkt i Louises eget liv. Louise, der er født med knap 10% syn, har oplevet at hverdagen kan være en udfordring, især da hun var barn. Der var det tit følelsen af at skille sig ud, der var den dominerende, forklarer hun.
’Mange der ser dårligt, kan godt blive meget undskyldende over dem selv, fordi de føler, at de kan være til besvær for andre. Samtidig spørger man sig selv, om man er god nok og om folk kan lide en?
På den anden side, kan der opstå problemer, fordi almindelig seende enten overdriver deres hjælpsomhed, eller modsat, slet ikke hjælper en, fordi de er bange for, at få en til at føle sig forkert.’ Det er blandt andet disse tematikker som Julens Kerne omhandler.
Hovedpersonen skal være rollemodel for andre
'Det var vigtigt for mig at skabe en karakter, der kan virke som rollemodel for andre blinde og svagsynede. En karakter man kan relatere til, og en, hvis oplevelser jeg gerne selv ville have hørt om, da jeg var yngre.
Derudover ville jeg med fortællingen også give seende et indblik i de udfordringer der kan opstå i hverdagen, når man er blind eller har kraftigt nedsat syn, og hvordan man bedst kan hjælpe’ forklarer Louise Wille.
En svagsynet nissepige skal redde julen
Historien i Julens Kerne handler om nissepigen Lillenis, der kommer til Julemandens værksted. Men Lillenis har den udfordring, at hun er svagsynet. Det skaber problemer, og de andre nisser har ikke overskud eller lyst til at bruge den fornødne tid, det kræver at hjælpe Lillenis i gang.
Samtidig sker der mystiske ting på Julemandens værksted, for nisserne er ikke længere så flinke, som de plejer at være. De begynder tværtimod at opføre sig modbydeligt over for hinanden. Stemningen er ikke den rare julehygge vi er vant til. Tværtimod.
Lad jule-uhyggen brede sig
Med Stephen King og Dennis Jürgensen som de helt store litterære forbilleder er det nemlig ikke julehyggen, men derimod jule-uhyggen der langsomt breder sig, i ’Julens Kerne’.
Det er med andre ord, et juleeventyr blandet med dyster stemning: ’Jeg har forsøgt at begrænse mig’, griner Louise, der er vild med uhygge. ’Men der kommer mere uhygge snigende, som julekalenderen skrider frem. De sidste afsnit er heller ikke skrevet færdige endnu, så alt kan ske’, indrømmer hun.
Reaktionerne på denne nye tilgang til et juleeventyr har indtil videre været meget positive, og Louise er meget glad for de mange anerkendende reaktioner.
Spurgt ind til, hvad den næste historie fra hendes hånd vil være, indrømmer Louise, at der ikke er noget konkret på tegnebrættet, men det bliver helt klart uhyggeligt, lover hun.
'Julens Kerne' udkommer på lyd hver dag frem til d. 24. December.
Den bliver oplæst af Lars Thiesgaard og føjes til Notas bibliotek, til glæde for alle Notas medlemmer, både blinde, svagtseende, ordblinde og andre medlemmer der kunne tænke sig en ekstra julekalender at lytte til.