Anbefaling

Årene

Af Annie Ernaux
Forside fra bogen Årene
Romanen er et velskrevet portræt af en kvinde gennem nedslag i den tid, hun lever i. En slags selvbiografi, hvor det personlige er nedtonet i forhold til de kollektive erindringer.

Det selvbiografiske

Romanen Årene skildrer en fransk kvindes liv, fra hun bliver født i 1940 og til godt op i alderen. Annie Ernaux er selv født i 1940 i en arbejderfamilie. Hun uddannede sig, fik arbejde, mand og to sønner. Blev skilt og fik en ung elsker. Gik på pension og tænkte på at skrive en bog om en kvindes historie.

Alt det hører vi om, men uden at det bliver fortalt i detaljer. For eksempel hører vi i dette citat om pigens forældre: ”Hvor hendes far ville slå hendes mor ihjel og slæbte hende ned i kælderen til huggeblokken med krumkniven”. Og så hører vi ikke mere om det.

Særegen fortællemåde

Kvindens private liv skildres gennem omtale af gemte fotografier og senere små filmstykker, for eksempel en videofilm, hvor hun underviser. Det kollektive hører vi om som erindringsbilleder. Pigen er født i 1940, og barndommen igennem er det krigen og efterkrigstiden, der er fokus på, senere hører vi om præsidentvalg, Algierkrigen og 11. september. Vi hører også om film, sange og fransk kulturliv.

I bogen reflekterer hovedpersonen over, hvordan hun vil skrive sin bog. Her er hovedpersonens overvejelser: ”Der skal ikke være noget “jeg” i det som hun betragter som en slags upersonlig selvbiografi – men “man” og “vi” – så hun kan skabe fortællingen om de forgangne tider”. Det gør måske bogen mere upersonlig, til gengæld er den et fantastisk tidsbillede, hvor en kvindes liv sættes ind i en større sammenhæng.

Nobelpris

Romanen Årene som er fra 2007 betragtes som et hovedværk i forfatterskabet og i fransk litteratur i det hele taget. Annie Ernaux fik i 2022 Nobelprisen i litteratur for den.

27. februar 2023

Læs bogen