Anbefaling

Øst for Suez

Af Kristen Bjørnkjær
Forside fra bogen Øst for Suez
Kristen Bjørnkjær er digter og journalist. Kendt og elsket for digtsamlingen Kærestesorg, som udkom i 1976.

Både rejseskildring og rejse ind i eget liv

At forfatteren er digter kommer tydeligt frem i Øst for Suez, som hverken er en traditionel biografi eller en rejsebeskrivelse. 

Snarere en rejse ind i hans liv, hvor man følger den udvikling, der er sket med ham som person, samt med det omgivende samfund. På sin indre rejse skildrer han sin tid som hippie til der, hvor han er i dag.

Rejse på containerskib

Anledning til rejsen er en invitation fra Mærsk om at tage med som passager på et af deres containerskibe i liniefart. Ingen bindinger eller krav fra Mærsk. Kristen Bjørnkjær kunne skrive hvad han ville. Og det gør han. Han tager os med på en rejse fra Singapore til Shanghai. Undervejs fortæller han med underfundighed og megen lune om, hvordan det er at være ombord som passager, om besætningen og det at arbejde for og med Mærsk. Her er kærlige portrætter af de vigtigste mænd ombord, skibskokken og selvfølgelig skipperen, en færing med mange års erfaring i Mærsk.

Undervejs tænker Kristen Bjørnkjær tilbage på sit liv og de mange episoder, der har gjort ham til den han er i dag. I en tid hvor samfundet har taget et stort teknologisk spring fremad. Fra land til by. Fra landbrug til industri. Fra landlig idyl til nutidens konstante krav om at være til stede og kontaktbar hele tiden. Stressende, men også med nye muligheder. Tænk, at man kan være omme på den anden side af jorden og på et splitsekund være i kontakt med dem derhjemme. Den mulighed var ikke engang tænkt i hans barndom.

At Kristen Bjørnkjær kender det danske sprog og dets finurligheder skinner tydeligt igennem. Det er en meget smuk bog at læse og den skaber mange billeder i ens hoved. Det er lige før, man som læser selv er med på rejsen og nærmest kender de personer, Bjørnkjær portrætterer på en kærlig distancerende måde.

4. november 2015

Læs bogen