Anbefaling

1793

Af Niklas Natt och Dag
Forside fra bogen 1793
Hvis man kan lide komplekse krimier i historiske rammer og med overbevisende personligheder, er 1793 et rigtig godt bud.

Stockholm i 1793

Den svenske forfatter Niklas Natt och Dag har skrevet en grum og mørk historisk krimi, som bestemt ikke er for de sarte. Han lægger ikke fingrene imellem og trøstesløsheden emmer ud gennem siderne, hvor sætningerne maler tydelige indre billeder, som ikke er sådan at viske ud igen.

Stockholm i 1700-tallet er så langt fra romantisk, retfærdigt eller hyggeligt som man næsten kan komme. Mennesker lever i fattigdom, og døden lurer rundt om hvert et gadehjørne. Man kan næsten lugte møget i gaderne og se de forhutlede tiggere i smøgerne.

Man følger det umage makkerpar, anklageren Cecil Winge og Soldaten Mickel Cardell, mens de prøver at opklare sagen om et mishandlet lig, som er dukket op i søen Fatburen. Dette opklaringsarbejde fører dem rundt omkring i Stockholm hos både høj og lav, og sandheden er mere grusom, end man har forestillet sig.

Når det så er sagt, er romanen 1793 virkelig velskrevet, persongalleriet er levende, og historien er medrivende. Man kommer til at føle for personerne og ønske at se retfærdigheden ske fyldest.

Det historiske

Bogen er skrevet med et meget skarpt øje for det historiske element. Forfatteren udtaler selv, at der ligger et stort arbejde og research forud, og der trækkes blandt andet tråde til den franske revolution og den russisk-svenske krig få år forinden. 

Forfatteren

Niklas Natt och Dag, født 1979, er selv en del af den svenske historie. Hans familienavn er adeligt og kan føres helt tilbage til 1200-tallet. Han bor i Stokholm.

1793 vandt de svenske priser Årets bog og Årets debut i 2017 og er solgt i flere hundredtusinder eksemplarer i Sverige alene.

30. august 2021

Læs bogen