Anbefaling

Abelone på Bangsbo

Af Bent Haller
Forside fra bogen Abelone på Bangsbo
I Abelone på Bangsbo fortæller Bent Haller om 1800-tallets sidste årti på godset Bangsbo nær Frederikshavn. Her kommer vi i selskab med forfattere, skuespillere og kunstnere som Gustav Wied, Betty Nansen og ikke mindst Herman Bang.

Sammen med tjenestepigen Abelone oplever vi store festligheder og ulykkelig kærlighed hos datidens fine borgerskab og tyendet i 1890’erne.

Abelone

Abelone er pige på en mindre gård. Herren i huset besøger Abelone om natten mod hendes vilje. Det får hende til at løbe fra sin plads, til stor skam for hendes forældre. I al sin elendighed møder hun en mystisk kvinde, som lover Abelone en plads på godset Bangsbo, mod at hun gør kvinden en uhyggelig tjeneste. Hun skal fjerne et kranie fra Bangsbo.

Fru Ingeborg

Den mystiske kvinde er Ingeborg Skeels spøgelse. I 1500-tallet var Fru Ingeborg en markant kvinde på egnen. Hun gjorde sig bemærket ved både at være godsejer og købmand. Da hun var kvinde og samtidig dygtig til sit erhverv, opstod der onde rygter om hende. I romanen møder man også rygterne. De fortæller om spøgelset Fru Ingeborg, en ondskabsfuld kvinde, der klipper fingrene af børn! Fru Ingeborg går igen flere gange i romanen, og skræmmer næsten livet af Bangsbos fine herskab.

Herman Bang

Abelone bliver en dygtig tjenestepige. Hun møder Herman Bang, der er stille og mystisk og i Abelones øjne helt vidunderlig. På godset bliver der talt om, at Bang er til mænd. Men Abelone lever i naiv tro på, at han har følelser for hende. Bang viser en overfladisk omsorg for hende. Han kalder hende Apollonia og påpeger, at det er smukkere end Abelone. Hun begynder at fortolke på Bangs bog ”Ved vejen” og tror, den handler om ham og hende.

De mystiske møder

Jeg ville gerne have hørt mere om Fru Ingeborg. Hun dukker op ganske kort flere gange. Jeg gad godt vide hvorfor det var Abelone, der bliver udvalgt til opgaven om kraniet. Abelone på Bangsbo er en god roman, som kravlede ind under huden på mig. Forleden, da jeg kørte forbi et gods i aftenmørket, havde jeg pludselig Fru Ingeborg i tankerne… Gys!

God læselyst!

2. januar 2019

Læs bogen