Fejlmeddelelse

Der er noget galt med det indtastede bognummer
Anbefaling

Alt må vige for natten

Biografisk roman, der giver et både rørende og rystende portræt af forfatterens psykisk syge mor.

Delphine de Vigans bog handler om hendes egen familie, eller nærmere bestemt hendes mor, Lucile. Det er ingen hemmelighed, at bogen er skrevet på baggrund af Luciles selvmord i 2008.

Forfatteren fortæller medrivende familiens historie. I starten fremstår bogen som en hyggelig skildring af en stor fransk familie. Men gradvist kommer bogen til at handle mere om morens sindssygdom og også om andre tragiske hændelser, som har påvirket familien.

Noget af det specielle ved bogen er, at vi følger forfatterens arbejde med at skrive bogen sideløbende med fortællingen om moren.

Den psykisk syge mor

Lucile bliver født i 1946. Hun er en meget isoleret pige, som er bange for alt muligt. Denne angst forstørres af flere dødsfald i hendes store søskendeflok.

Som 32-årig anklager Lucile sin elskede far for incest. En anklage, der bliver mødt med tavshed af familien. Et par måneder efter indlægges Lucile første gang på et psykiatrisk sygehus.

Hun indlægges flere gange i løbet af sit liv, men formår også at få en uddannelse og blive en dygtig og engageret socialrådgiver.

Forfatterens skriveproces

Delphine de Vigan reflekterer over de følelser, der opstår i hende, når hun graver i fortiden.

Hun er nærmest detektivagtig, når hun forsøger at finde ud af, hvad der gik så galt. Det gør hun blandt andet ved at interviewe familiemedlemmer og lytte til gamle båndoptagelser.

Samtidig fortæller hun åbent om sin berøringsangst. Om de spørgsmål, som hun ikke får stillet, fordi de gør for ondt. Og vi bliver præsenteret for hendes tvivl omkring, hvorvidt hun overhovedet formår at skrive bogen.

Hvilken læseoplevelse giver bogen?

Alt må vige for natten er en meget rørende bog. Jeg blev grebet af portrættet af moren, men mindst lige så meget af at følge forfatterens proces med at skrive bogen.

Bogen viser den sårbarhed og smerte, som opstår ved at vokse op som datter af en psykisk syg mor.

I Frankrig har bogen vundet en række litterære priser siden udgivelsen i 2011. Også her i Danmark har bogen fået fine anmeldelser. Jeg kan varmt anbefale denne gribende fortælling.

1. marts 2016

Læs bogen