Anbefaling

Americanah

Af Chimamanda Ngozi Adichie
Forside fra bogen Americanah
Americanah er den medrivende kærlighedshistorie om Ifemelu og Obinze. De mødes som unge på universitetet, men skilles, da Ifemelu forlader Nigeria for at studere i USA. Senere kommer mere på tværs. Obinze kan ikke få adgang til sit elskede Amerika, men tager til England og må hutle sig igennem på falske papirer og langt under vanlig standard.

Sort i USA

Samtidig oplever Ifemelu en splittelse som afrikaner i USA. Hun blev først sort, da hun kom til USA, konstaterer hun: ”Det var sandt, at race ikke var broderet ind i hendes histories stof; det havde ikke sat sig spor i sjælen”. Men det har det hos hendes sorte amerikanske omgangskreds.

Som sort afrikaner i USA bliver Ifemelu ofte helt usynlig, når hun for eksempel træder ind i en restaurant med sin hvide kæreste. Samtidig oplever hun, at de sorte amerikanere fortrænger det indlysende hierarki og at velmenende liberale hvide mener, at hun overreagerer.

Racende

Ifemelu får luft på sin blog, Racende, hvor hun morsomt og spiddende nedfælder sine iagttagelser af andre mennesker. Læseren kommer til at forstå, hvorfor Ifemelu en dag lægger sin tillærte amerikanske accent fra sig og genoptager modersmålet, afrikansk engelsk.

Bloggen bliver populær og kaster indbringende opgaver af sig. Men i Ifemelu vokser splittelsen og længslen efter både fædreland og hendes tabte kærlighed. Trods velstand og succes må hun en dag lukke bloggen, flette sit hår og rejse hjem til Nigeria.

Kinky, cornrows eller afro?

Ifemelus hår er et kapitel for sig. Eller faktisk er det et gennemgående tema i bogen, som delvist udspiller sig i en afrikansk frisørsalon i New York. Den leverpostejsfarvede læser med tyndt elektrisk hår får ny indsigt i hårbegreber som kinky, cornrows, og smertefulde fletteteknikker. Og hårprodukter, som både bogstaveligt og i overført betydning holder sorte kvinder nede.

Efterhånden får Ifemelu mod til at slippe det sundhedsskadelige hårglattemiddel, relaxer, og overgiver sig til sit hårs naturlige struktur. En kort afro som omgivelserne opfatter som en provokation eller i bedste fald et statement. Er du lesbisk?, spørger en kollega. Mens andre igen ikke havde nogen anelse om, at en sort kvinde med glat hår også har betalt en pris. Sådan gror det ikke af sig selv.

Usædvanlig synsvinkel

Americanah er en underholdende bog om hverdagen i en velkendt kultur, USA, men med andre øjne. Og en så godt som ukendt kultur, den nigerianske. Hvad ved vi egentlig om hverdagen i en nigeriansk storby? Meget mere nu! Denne læser labbede Americanah i sig. Og øv, så er den slut. Gid der var en Americanah 2!

2. oktober 2015

Læs bogen