Anbefaling

Augustus

Af John Williams
Forside fra bogen Augustus
Hvordan fortæller man bedst den gribende historie om Romerrigets første og mest berømte kejser? I denne historiske romanbiografi har forfatteren John Williams gjort det måske bedste forsøg ved at lade fortællingen bestå af en række breve og dagbogsoptegnelser fra forskellige historiske og opdigtede personer fra det antikke Rom.

Augustus er en intens og levende beretning om en usædvanlig person, som ender med at blive enehersker for et af de største og mest succesfulde imperier i verden.

Et usædvanligt forfatterskab

Forfatteren John Williams (1922-1994) udgav kun fire romaner og nogle enkelte digtsamlinger i sit liv og først i 2014 udkom et af hans værker på dansk. Det var romanen Stoner, der oprindelig blev udgivet i 1965 og som ikke solgte særligt godt. Romanen blev dog genopdaget efter årtusindeskiftet, først i USA og senere også i mange andre lande og den fik prædikatet: Den bedste bog du aldrig har hørt om.

Efterfølgende er westernfortællingen Butcher’s Crossing fra 1960 udkommet på dansk og for to år siden udkom så John Williams’ sidste roman Augustus fra 1971 på det danske marked. Bogen vandt blandt andet The National Book Award i 1973.

Alle forfatterens romaner er meget forskellige, men i den grad læseværdige. En skam, at han ikke fik skrevet flere. 

En genistreg af forfatteren

Fortællingen handler om den unge og uerfarne Gajus Octavian, der som 19-årig på et felttog i Spanien erfarer, at hans onkel og diktator af Rom Julius Cæsar er blevet slået ihjel og at han står til at skulle efterfølge ham.

Den unge arving bliver ikke levnet mange chancer i spillet om magten, men med kløgt og snarrådighed formår han at manøvrere gennem et hav af bedrageri og politiske intriger for til sidst at ende som kejser af Romerriget. I en alder af blot 36 år tildeles han ærestitlen Augustus af senatet, som betyder den ophøjede.

John Williams har med sin brevroman begået en genistreg, idet han lader mange forskellige personer, herunder nære venner, rådgivere og modstandere fortælle om fænomenet Augustus og alle de konflikter, som udspiller sig undervejs. Først til allersidst hører man fra hovedpersonen selv og det bliver klart, at selv den mægtigste mand i verden også blot er et menneske.

Det hele foregår gennem breve, dagbøger og andre optegnelser og alle er de med til at tegne et medrivende billede af Augustus’ opvækst og udvikling. Samtidig bliver læseren belønnet med et enestående og detaljeret indblik i kampen om Rom og i livet for 2000 år siden.

Hvis man holder af historiske romaner, bør man ikke lade sig snyde for dette mesterværk.

2. januar 2019

Læs bogen