Anbefaling

The Beatles

Af Mark Hertsgaard
Forside fra bogen The Beatles
Om den legendariske rockgruppe The Beatles' udviklingsproces

1. juni 1967 udkom rockmusikkens mest nyskabende album. Det var Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band med the Beatles. Mark Hertsgaards biografi The Beatles beskriver gruppens karriere, og hvordan deres musik blev til.

Musik i pagt med tidsånden

1. juni 2007 var det 40 år siden, at The Beatles udgav rockhistoriens mest epokegørende album: Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band. Pladen var i alle henseender nyskabende, idet både musikken, teksterne og lydteknikken indeholdt elementer, der ikke var hørt tidligere. Sgt. Pepper fangede tidsånden og overskred den. Den er for evigt blevet et symbol på tresserne og en hyldest til frihed, glæde og uanede kreative muligheder. 

Pladen kom på det helt rigtige tidspunkt og blev en budbringer af en ny tid med alternative værdier, ny energi og fornyet håb. Sangene var ikke politiske, men udtrykte en ny måde at anskue tingene på i et bredere samfundsmæssigt perspektiv. Den udtrykte stemningen hos den unge generation.

Fra slagere til kunst

Forud for pladens udgivelse havde Beatles tilbragt 129 dage i Abbey Road Studios i London. De var holdt op med at turnere og kunne helt hellige sig musikken. I løbet af nogle få år var der sket en enorm udvikling med deres musik. I de første år var det gode popmelodier med enkle tekster, altid om kærlighed. Mange af disse er blevet klassikere.

Hen ad vejen kom teksterne til at spille en større rolle, allerede fra 1965 på albummet Help. Både teksterne og de musikalske udtryk blev efterfølgende mere raffinerede på pladerne Rubber Soul fra 1965 og Revolver fra 1966. Klassiske instrumenter begyndte at spille en større rolle i musikken. The Beatles` producer, George Martin er klassik uddannet. Han skrev partiturerne og indkaldte de udvalgte klassiske musikere. Samtidig begyndte The Beatles at eksperimentere med lydteknikken.

Et nyt koncept

Sgt. Pepper indeholdt ikke The Beatles` bedste kompositioner, men blev vurderet i sin helhed. Det blev et koncept album, hvor det fiktive orkester Sgt..Pepper`s lonely Hearts Club band giver koncert. 

Sangene på Sgt. Pepper var meget forskellige. Ligesom på de to foregående plader var der sange, som hentydede til forbudte stoffer. Sangen A Day in the Life blev således forbudt i BBC.

Fremragende biografi

Man kan læse meget mere om Sgt. Pepper og The Beatles` øvrige musik i biografien The Beatles. Den er skrevet af den amerikanske journalist Mark Hertsgaard. Han har haft adgang til Abbey Road studiernes råbånd, samt adskillige piratoptagelser. Det er de væsentligste kilder til bogen, som hovedsageligt drejer sig om musikken. Mark Hertsgaard går bag om sangene, fra tilblivelsen over demoversioner til de færdige indspilninger.

Bogen er forsynet med en diskografi over Beatles officielle udgivelser. Bogen er spændende læsning for fans og folk med interesse for rockhistorie.

3. september 2007

Læs bogen