Anbefaling

Brunstkalenderen

Af Emma Hamberg
Forside fra bogen Brunstkalenderen
Varm roman om tre svenske søstre.

Som det fremgår af titlen, har bogen emnet fertilitet som omdrejningspunkt. Titlen signalerer humor, men bogen er gennemgående alvorlig med tragikomiske elementer.

Dette er en hjertevarm kvinderoman, der beskriver mennesker med deres følelser, fejl og mangler, og deres forsøg på at komme ud af tilværelsens stilstand. Forfatteren er svensk, og romanen foregår i Sverige.

Tre meget forskellige søstre

Kan tre søstre overhovedet være mere forskellige end Marie på 42, Åsa på 37 og Lena på 34? De er opvokset på en kvægfarm, men deres liv er endt meget forskelligt.

Marie er rastløs af natur. Hun er bartender på en heavy rock-bar og ligner på overfladen en kliche med afbleget hår og silikonebryster. Hun har afskrevet et familieliv og ønsker ikke børn. Hun kompenserer for manglende kærlighed med sex. Men da der opstår problemer i familien, viser hun sig at have uanede kræfter og overskud til at gøre noget ved det. Hun træder i karakter og viser sig fra en både dynamisk og følsom side.

Åsa har altid været den stille og nørdede, måske lidt oversete pige. Hun er programmør og er blevet millionær på IT-aktier. Hendes mand Adam er også computernørd, en bleg og tilbageholdende type. Det højeste ønske for Åsa er at blive mor, men ihærdige forsøg har ikke givet resultat. Ægløsningstidspunkter overtrumfer kærligheden, der lige så stille forsvinder.

Kærligheden er efterhånden også blevet sat på en hård prøve hos Lena og Robert, der bor på landet med fire børn og en masse dyr. Robert arbejder for meget og er alt for lidt hjemme hos familien. Stress og afmagt sniger sig ind på Lena, der desperat søger en udvej og midlertidigt forlader familien.

Dødsfald i familien

Kort efter Lena har forladt sin familie, dør søstrenes far. Deres mor står nu tilbage med 200 malkekøer og en kæmpe sorg. Det rusker op i søstrenes ensformige liv og fremmer den trang til forandring, der ligger og ulmer. De bliver sat over for nye valg, som bringer dem tættere på hinanden på godt og ondt.

Hjertevarm underholdning

Romanens personer er levende og vedkommende og mange, specielt yngre kvinder måske, vil kunne identificere sig med bogens persongalleri. Det er realisme med humor og lidt chick-lit, det sidste specielt med hensyn til Maries livsstil.

Personerne udstilles med fejl og mangler, og der bliver rusket op i dem, også i søstrenes vattede mænd, der hen ad vejen træder i karakter.

14. februar 2012

Læs bogen