Anbefaling

Canada

Af Richard Ford
Forside fra bogen Canada
Canada er den seneste roman af amerikaneren Richard Ford. Det er en rigtig dejlig bog, der i et langsomt, dragende tempo fortæller historien om, hvordan drengen Dell Parsons skæbne forandres dramatisk den dag, hans forældre begår et bankrøveri.

Bankrøveriet

Allerede i romanens første helt korte afsnit sættes scenen for hele romanen. Her lægger Ford alle kortene på bordet, uden nogle mellemregninger og forklaringer. Det gør mig, som læser, rigtig nysgerrig. For hvorfor begår hans forældre et bankrøveri, når netop hans forældre ville være de mest utænkelige bankrøvere?

Det er ikke en krimi eller en thriller, Richard Ford har skrevet. Det er en historie om skæbne, og hvordan andres handlinger kan ændre ens livsbane fra et sekund til et andet. Det er også en fortælling om, hvordan en ung dreng bliver voksen. Historien er en jeg-fortælling, hvor hovedpersonen Dell i tilbageblik oplever og reflekterer over tiden lige inden bankrøveriet, hans forældres ægteskab og den tid, han tilbragte i Canada lige efter hans forældres forbrydelse.

Inden bankrøveriet ligner hans liv mange andre unge teenageres liv i 1960’ernes USA. Han har en tvillingesøster, som han har været meget nært knyttet til, men nu som teenagere glider de langsomt fra hinanden. Hun er udadvendt og har en kæreste, hvor Dell er lidt af en enspænder, der interesser sig for skak og leksikale fakta.

Romanens første del kredser om optakten til bankrøveriet, og vi får et indblik i familiens hverdag og beskrivelsen af et meget umage ægteskab mellem Dells forældre. Set i Dells optik gennem både en ung drengs øjne, men også med den voksne Dells refleksion og livserfaringer.

Hotellet

Anden del af romanen foregår i Canada efter bankrøveriet. Dell bliver hjulpet til Canada af moderens veninde, så han ikke kommer i kløerne på de sociale myndigheder. Men Dells krydsning af den fysiske grænse til Canada er også en symbolsk krydsning. Dell får arbejde på Arthur Remlingers hotel og bor alene i en meget slidt trailer langt ude på landet.

Fra den ene dag til den anden må Dell klare sig selv. Han må slås med ensomhed og med at overleve på de præmisser, som hotelejer Arthur Remlinger stiller op. På overfladen er Remlinger en flamboyant mand, der går op i sit udsende og renommé, men det viser sig hurtigt, at han har en plettet fortid, og at den er ved at indhente ham.

Richard Ford og Canada

Richard Ford formår at beskrive landskabet og den barske natur i Canada med en vis nænsomhed. Det samme gør sig gældende for beskrivelsen af romanpersonerne. Der er tale om sære mennesker, som lever på kanten af samfundet, men de er beskrevet med både medfølelse og kærlighed.

Romanen Canada nåede at ligge hele 10 uger på New York Times bestsellerliste, og har også fået strålende anmeldelser herhjemme. Så er du til samtidslitteratur, når det er bedst, så skal du læse Canada.

30. oktober 2013

Læs bogen