Anbefaling

Cirklens ende

Af Tom Egeland
Forside fra bogen Cirklens ende
Arkæologen Bjørn Beltø er ansat som inspektør og observatør for de norske myndigheder på en stor international udgravning i Østfold uden for Oslo. Der bliver gjort et bemærkelsesværdigt og fantastisk fund, nemlig et relikvieskrin af guld, der gemmer på en hemmelighed, der kan ændre verdenshistorien.

Den engelske udgravningsleder professor Llyleworth har ikke helt rent mel i posen, og får hurtigt fjernet skrinet fra udgravningen og gemt det af vejen. Bjørn, der synes, at skrinet tilhører Norge og derfor ikke skal havne i hænderne på en englænder, stjæler skrinet tilbage og så går den vilde jagt.

Jagten efter sandheden

Bjørn tager kampen op mod overmagten og dem, der jager ham, den engelske arkæolog, hans egen norske chef og en mystisk hemmelig organisation. Han er opsat på at kende sandheden og de hemmeligheder skrinet gemmer på. Dette bringer ham vidt omkring på en rejse gennem Europa og videre til Mellemøsten.

Skjulte kræfter arbejder konstant på at få fingre i skrinet og dets hemmeligheder før Bjørn, der bliver mere og mere paranoid, nervøs og neurotisk, for hvem kan han stole på?

Anti-helten

Cirklens ende er en rejse gennem mystik og farer, men på en utrolig norsk og jordnær måde. Bjørn er lidt af en anti-helt. Han er albino, temmelig nørdet og så er han bare generelt nervøst anlagt og tager en del irrationelle beslutninger, som fører ham ud i nogle ret komiske situationer. Bjørn har dog selvindsigt nok til at vide, at han er forholdsvis sær og han er derfor et humoristisk bekendtskab for læseren.

Bogen udkom i Norge to år før Da Vinci mysteriet af Dan Brown udkom, og der er mange, der har spekuleret over, hvor meget eller hvor lidt amerikaneren har ”lånt” af nordmanden. Så hvis du er til Dan Brown, hemmelige selskaber og afsløringer af historiske konspirationer, kan Cirklens ende klart anbefales

Cirklens ende er første del af en trilogi med arkæologen Bjørn Beltø som hovedperson. De to andre bøger i serien er Pagtens vogtere og Lucifers evangelium og de kan læses selvstændigt.

2. januar 2014

Læs bogen