Anbefaling

Damernes Detektivbureau Nr. 1

Af Alexander McCall Smith
Forside fra bogen Damernes Detektivbureau Nr. 1
Charmerende og hyggelig krimi, der starter med oprettelsen af Damernes Detektivbureau Nr. 1. i Botswana.

Mma Ramotswe arver en kvægbestand fra sin elskede far, og pengene fra den gør hende i stand til at starte sin egen virksomhed, nemlig et detektivbureau. Hun ansætter en sekretær, en måske lidt kantet personlighed, men nyuddannet og med den flotte gennemsnitskarakter på 97% i maskinskrivning og sekretærarbejde. Hendes gode ven, mekanikeren, kommer med en skrivemaskine, og så er bureauet klar til åbning.

Bureauets sager

Mma Ramotswe løser sagerne ved hjælp af undersøgelser og sit kendskab til den menneskelige psyke. Hun bruger sin sunde fornuft og får oftest løst sagerne til alles tilfredshed. Det er bestemt ikke psykopatiske seriemordere, der er på spil, Mma Ramotswes sager handler mere om bedrag, utroskab og forsvundne ægtemænd.

En sag er for eksempel om en ældre mand, der udgiver sig for at være den forsvundne far til en kvinde. Han flytter ind hos hende og bliver godt opvartet af den påståede datter, der hurtigt bliver træt af hans krav. Mma Ramotswe iscenesætter et lille nummer og får derved manden til selv at afsløre sit bedrag.

Landet og traditionerne

Mma Ramotswe går meget op i landets skikke og elsker sit land Botswana. Hun holder fast i de traditionelle afrikanske værdier og er i øvrigt også glad for sin egen traditionelle figur, der bestemt ikke er radmager.

Bogen er første del af en serie på 13. Forfatteren er en skotsk professor, der har arbejdet i Botswana. Man mærker tydeligt hans store kærlighed til både landet og dets indbyggere.

2. juni 2023

Læs bogen