Anbefaling

Danmarks stemmer

Af Peter Dürrfeld
Forside fra bogen Danmarks stemmer
Beretningen starter den dag, lige før krigens afslutning i 1945, hvor Pers far bliver skudt i ryggen af en tysk soldat. Men fortvivl ikke, for selv om det selvfølgelig er tragisk, at Per bliver faderløs som 3-årig og hans 27-årige mor bliver enke med tre små børn, er det en lun og morsom bog.

Pers far blev muligvis skudt, fordi han på åben gade parodierede Hitler.

Evnen til at efterligner stemmer arver Per og han begynder tidligt at parodiere de mennesker, han møder på sin vej. Fra den strenge kvindelige skoleinspektør på Nørrevold Skole til tidens kendte skikkelser som Gunnar ”Nu” Hansen, Osvald Helmuth, Aksel Larsen, samt Poul Hartling, den senere statsminister, som han har som lærer på Zahles Seminarium.

Københavnerroman

Per vokser op i Schacksgade i det indre København sammen med sine to større søskende, Henrik og Lone. Og Pers farverige fortællinger om store og små hændelser fra barndom og ungdom fortæller meget om datidens København. Vi hører, at der er varemangel i årene efter krigen, men også om at tiderne generelt bliver bedre.

I Pers familie hænger fremgangen også sammen med, at Pers mor bliver gift med Nikkelaj, og at de sammen får en kolonihave.

Hjemstavnsroman

Pers mor stammer fra Vestjylland og Per beretter om en ferie hos bedsteforældrene, der får én til at forstå, at der dengang var meget langt fra København til det vestlige Danmark, både i tid og sted. Turen derover tog en hel dag og betød mange skift mellem tog og færge. Og beskrivelsen af bedsteforældrene og de jyske tanter og onkler siger meget om forskellene i temperament på jyder og ”kjøwenhawnere”.

I romanen er der også afstikkere til både det ydre Amager og Bornholm, hvor dele af familien bor i en periode. Og forfatteren skriver, så man hører både vestjyder og bornholmere tale.

Samtidsroman

Sammen med Pers historie er der også flettet en mængde små og store historiske begivenheder ind i romanen, så vi får en bid danmarkshistorie foræret. Nogle begivenheder deltager hovedperson selv i, f.eks. er han med i Tivoli, da Glistrup holder pressemøde for at holde sit skattenægterparti over dåben.

Romanen om Per og hans familie og venner er en sød og humoristisk beretning, som samtidig giver et underholdende billede af begivenheder i Danmark gennem tre årtier.

24. januar 2013

Læs bogen