Anbefaling

Dansen med Regitze

Af Martha Christensen
Forside fra bogen Dansen med Regitze
Dansen med Regitze er en dejlig og sørgmodig kærlighedshistorie om to mennesker, der nok er meget forskellige og har deres op- og nedture, men som holder sammen og bevarer kærligheden til hinanden.

Til en fest i deres kolonihavehus sidder den stilfærdige Karl Aage og tænker tilbage på sit liv med den stærke og livsmodige Regitze. På de gode og dårlige tider, på de gange hvor Regitze var for meget og de gange, hvor hun var lige hvad han behøvede. 

En dans med opture og nedture

På et dansested møder den unge Karl Aage Regitze, der er rapkæftet og udadvendt. Han bliver betaget af hendes nakke, der har de fineste linjer og ser så ubeskyttet ud. Han byder hende op til dans, og sådan begynder hans livsdans med Regitze, der er en person, der omgiver sig med mennesker og har stor omsorg for andre.

Romanen er bygget op omkring festen i kolonihaven, hvor Karl Aage har en række flashbacks til deres tid sammen, og man fornemmer at det er den sidste fest, og at deres dans sammen snart er slut.

Karl Aage tænker blandt andet tilbage på dengang Regitze, til hans store bestyrtelse, dansede på bordet til en fest. Dengang hun slæbte en kollega, der fik bank af sin mand, med hjem. Dengang deres store stolthed, sønnen John, blev student, men blev flov over sin arbejderfar… Og på mange andre episoder fra deres liv.

En usædvanlig hovedperson

Martha Christensen, der døde i 1995, er en af Danmarks stærkeste forfattere. En socialrealistisk forfatter, der altid tog de svages parti og gav stemme til helt almindelige mennesker, der kæmpede med livets store og små opgaver.

Hovedværket i Martha Christensens forfatterskab er Dansen med Regitze, som hun også modtog De Gyldne Laurbær for i 1988. Sproget er varmt og enkelt og historien om Karl Aage og Regitze så utroligt fint fortalt.

Hovedpersonen Regitze er lidt usædvanlig for Martha Christensen, da hun oftest skrev om nærmest selvudslettende, stille personer, og i den kategori falder Regitze bestemt udenfor med sin udadvendthed og sin smittende livsglæde.

Jeg kan kun anbefale dig at læse eller genlæse denne dejlige roman.

29. oktober 2019

Læs bogen