Anbefaling

De søvnløse

Af Kim Leine
Forside fra bogen De søvnløse
I denne roman af Kim Leine er vi tilbage i forfatterens elskede Grønland. Denne gang med en helt ny vinkel på livet i den østgrønlandske bygd Tassilaq.

Året er nemlig 2025, og Grønland er ved at nærme sig endelig selvstændighed. I Danmark hersker der kaos, for Europa er endnu engang i krig. Fangerkulturen i Grønland har fået dødsstødet, alle slædehundene er skudt og isen fortsætter med at smelte.

De søvnløse

Romanen er en kollektivroman. Omdrejningspunktet er det lokale sygehus, de ansatte, patienterne og de pårørende. Man følger personerne på skift og får forskellige vinkler på livet i det lille samfund. Handlingen udspiller sig i løbet af ét døgn. Der er midnatssol og lyst døgnet rundt. Især danskerne døjer med det konstante lys.

Nogle af dem, blandet andre den kræftsyge Carina, befinder sig i en søvnløs tilstand. Hendes mand, portøren Ejnar, oplever hvordan hans kone med sin sygdom er blevet en fremmed for ham. Hun er ved at give slip på livet, og Ejnar er ved at give slip på håbet. Men for Ejnar og de andre personer bidrager den storslåede natur til fornyet energi og mental friskhed.

Sygehuset

På sygehuset arbejder den rutinerede distriktslæge Gordon, der har været der i 25 år og kan udføre alskens operationer. Hans praktiske færdigheder er udviklet på bekostning af forskning, men det passer ham fint. Grønland er gået ham i blodet. Ved hans side er hans kone Rikke, der er afdelingssygeplejerske.

På grund af krigen i Europa kommer der ikke unge læger fra Danmark, men den pensionerede læge Palm er blevet sendt derop for en periode. Gordon har ikke synderlig tiltro til Palm, men denne bliver til stor nytte, da en dramatisk situation opstår. Den psykiatriske patient Sivert flygter fra hospitalet og går ud i fjeldene uden medicin. Gordon, der elsker vandreture i fjeldet, beslutter at gå ud og finde ham.

Sanselig roman

De søvnløse er en god lille fortælling, opbygget med stor fortællekunst. Leine kan den kunst at få hevet læseren mentalt ind i et lille samfund med sine sanselige beskrivelser af natur, sygdom, tanker og drømme. Og som i de øvrige af hans bøger er hele følelsesregistret i spil fra dødens melankoli til livsglæden og forelskelsen.

God fornøjelse.

15. august 2017

Læs bogen