Anbefaling

Den første

Af Justin Cronin
Forside fra bogen Den første
I forsøget på at finde en kur mod kræft drager et hold amerikanske forskere til junglen i Sydamerika, og vender hjem til USA med nogle foruroligende resultater. Snart begynder et grotesk medicinsk eksperiment, der har til formål at skabe en ny ”race” af supersoldater.

Blodtørstige monstre

Forsøgskaninerne er dødsdømte fanger, som ingen vil savne. Men noget går galt og de muterede, nu vampyragtige fanger, slipper fri og spreder død og ødelæggelse. De er bærere af en virus, som inficerer alle, de kommer i kontakt med, og som forvandler dem til blodtørstige monstre. Sygdommen spreder sig som en løbeild over hele landet, og folk prøver desperat at flygte og overleve.

Midt i alt dette kaos står den samvittighedsplagede FBI-agent Wolgast nu med det ene formål at beskytte den lille og særlige pige Amy, der måske er nøglen til frelse for resten af verden.

Kampen for at overleve

Denne episke historie har et spænd på flere tusinde år, hvor vi følger de overlevendes kamp mod de muterede ”viraler”, der konstant truer med at opsluge dem. Vi får et billede af et post-apokalyptisk USA i forfald, hvor et samfund af overlevende gør deres bedste for at opretholde deres eksistens.

Værket er en blanding af gys, spænding og en art slægtshistorie, hvor alle de involverede personers skæbner væves sammen i et sindrigt mønster. I starten er alt kaos, men langsomt tegner der sig et billede af, at skæbnen måske har en finger med i spillet.

Vigtige spørgsmål

Den første er en tankevækkende eksistentialistisk roman, der sætter fokus på emner som moral og etik, og hvordan disse begreber hele tiden undergår forandringer, når forudsætningerne for overlevelse ændrer sig. Hvad er man villig til at gøre for at leve en ekstra dag? Og hvor går grænsen mellem godt og ondt? Er menneskeheden værd at redde? Dette er alle spørgsmål og temaer, der bliver sat fokus på gennem de valg, som hovedpersonerne er tvunget til at tage. Det er mesterligt vist, hvordan de udvikler sig for hvert af de svære valg, og hvordan de lever med konsekvenserne.

Hvis du er til Stephen King eller synes, at Vejen af Cormac McCarthy er fantastisk, kan Den første klart anbefales.

30. oktober 2013

Læs bogen