Anbefaling

Den lange afsked

Af Alan Hollinghurst
Forside fra bogen Den lange afsked
Den lange afsked er en familiehistorie fra 1900-tallets England, hvor man følger to overklassefamilier med den unge digter Cecil som katalysator for historien.

1913

Bogen starter i det store hus To Agre, hvor den unge George bor sammen med sin mor, storebror og lillesøster Daphne. Huset er på den anden ende, da George skal have besøg af sin collegeven Cecil, der også er digter.

Besøget er præget af generel selskabelighed selvom George og Cecil prøver at snige sig væk, hvor de kan. Det lykkes dog Daphne at hægte sig lidt på de to unge mænd, og da Cecil tager afsted igen, har han skrevet et langt digt i Daphnes autografbog. Digtet bliver hans mest berømte og også en slags omdrejningspunkt for hele fortællingen.

1926

Det er 10 år siden, at Cecil døde i første verdenskrig. Daphne, der nu er gift med Cecils bror og har to børn, lægger hus til en sammenkomst for en forfatter, der ønsker at skrive en biografi om Cecil, og derfor ønsker at snakke med dem, som kendte ham. Cecil selv er blevet begravet i kapellet ved hans barndomshjem, hvor Daphne nu bor med broren. Daphne trives ikke i ægteskabet og indleder en affære med Revel, som ellers havde ry for at være til mænd.

1967

Daphne har nu været gift tre gange og hendes 70 års fødselsdag skal fejres hos hendes datter. Med til festen kommer også to yngre mænd der i periferien kender familien. To mænd, der får et godt øje til hinanden.

Kærlighed

Bogen er en familiehistorie, der går helt op til nutiden. Med nedslag i både tid og personer er det gennemgående tema kærlighed mellem mænd. Det er også et tidsbillede fra det moderne England, hvor krige går ind og ødelægger familier og mennesker, og hvor forfatterskaber bliver skabt.

Bogen er stilfærdigt fortalt med varme og indlevelse i de mange forskellige personer.

God fornøjelse

24. marts 2023

Læs bogen