Anbefaling

Den lille prins

Af Antoine de Saint-Exupéry
Forside fra bogen Den lille prins
Den lille prins er en eventyrlig fortælling om en pilot, strandet i en ørken, der møder en lille prins fra en anden planet. Deres samtaler om livet og døden er meget rørende og poetiske

Den lille prins fra asteroide B-612

Den lille prins kommer fra asteroide B-612, hvor alting er meget småt, også prinsen selv. Han passede sin rose på asteroiden meget omhyggeligt, men kunne ikke gøre den tilpas. Derfor drog han bort.

På vejen til jorden kom han på besøg på mange andre små planeter, hver beboet af et enkelt underligt menneske, som han talte med. Der var for eksempel kongen, der ville bestemme alting og drankeren, der drak for at glemme, at han var flov over at drikke.

På jorden møder den lille prins piloten, der er strandet i ørkenen med sit fly. Den lille prins får piloten til at huske ting fra sin barndom og der opstår forståelse mellem dem.

Samtaler i ørkenen

Den lille prins fortæller piloten om de planeter han har besøgt og hvad han har oplevet på jorden. Han har blandt andet mødt både en ræv og en boaslange.

Han vil gerne være ven med ræven, men ræven siger at prinsen skal gøre ham tam først. Prinsen kender ikke ordet tæmme, men ræven forklarer, at så vil de få brug for hinanden og være noget særligt for hinanden. I samtalen med piloten om ræven går det op for prinsen, at hans rose har gjort ham tam.

Prinsen bliver klar over, at han må tilbage til sin elskede rose. Han ved, at kroppen ikke kan komme med, så han allierer sig med boaslangen, der skal forgifte ham, så kroppen dør. I en rørende scene trøster prinsen piloten, og nok lige så meget sig selv og man mærker, at han ikke er sikker på udfaldet af biddet fra slangen.

Forfatteren var selv pilot

Antoine de Saint-Exupéry var selv pilot. Han flygtede fra Frankrig til USA under 2. verdenskrig. Her udgav han i 1943 bogen Den lille prins. Kort tid efter vendte han tilbage fra USA og sluttede sig til modstandsbevægelsen. I 1944 forsvandt han med sit fly under en flyvning.

Krigstemaet er tydeligt i bogen. På asteroide B-612 er der forfærdelige baobabtræer, der truer prinsens rose. Træerne skal luges og holdes nede ved rødderne.

Bogen er skrevet til børn og voksne i en bevidst naiv tone. Den minder om, at følelser er vigtigere end intellekt. At med hjertet ser man rigtigt, det væsentlige kan ikke ses med øjnene.

13. marts 2018

Læs bogen