Anbefaling

Desperate personer

Af Paula Fox
Forside fra bogen Desperate personer
Denne lille amerikanske perle har 40 år på bagen, men blev heldigvis oversat til dansk i 2007 og er lige så aktuel i dag som dengang.

Scenen er bydelen Brooklyn i New York, hvor det midaldrende ægtepar Sophie og Otto Bentwood bor i et renoveret og nydeligt hjem i en bydel, som forventes at udvikle sig til det mere mondæne. De lever under ordnede forhold og uden børn. Alt er, som det plejer at være.

Romanen følger dem over ganske få dage, nærmest bare en weekend.

Facaden krakelerer

Man følger især Sophie i disse skæbnesvangre dage. Hun bliver bidt ganske alvorligt af en vild kat og ignorerer den voldsomme betændelse. Det bliver begyndelsen til en række refleksioner over hendes liv, ægteskab og døden. Pludselig begynder det hele at krakelere. Hendes mand Otto er ved at presse sin mangeårige kompagnon ud af deres fælles advokatfirma.

Bydelen er ikke blevet mere mondæn, men i stedet mere og mere forarmet. Kvarterets beboere bliver mere og mere utrygge, også overfor de mange fattige hjemløse, der har indtaget området.

Ægteskabet tømmes for indhold

Sophie ser sig selv som mere og mere ensom og tømt for indhold. Hvem er hun egentlig? Desperat opsøger hun tidligere venner og en elsker for at få struktur tilbage i sit liv. Hun tænker ligeledes tilbage på vigtige begivenheder i sit ægteskab. De uforløste konflikter med Otto bliver mere og mere påtrængende. De er pludselig to vidt forskellige mennesker, som ikke længere har noget tilfælles. Tilbage er kun tomheden.

Et litterært øjebliksbillede

Romanen hopper ind i to personers liv over en weekend og hopper lige så stille ud igen. Forfatteren giver ikke nogen løsninger, kun et øjebliksbillede. Der er mange indre tanker og dialoger i romanen og man skal følge godt med og nyde den langsomt. Gør man det, bliver man vidne til et menneskes og et ægteskabs lige så stille indre nedsmeltning.

Paula Fox er en fremragende forfatter, som med nærmest fotografisk snit skærer et øjebliksbillede ud af to menneskers liv. Det giver læseren noget at tænke over.

14. maj 2012

Læs bogen