Anbefaling

Det europæiske forår

Af Kaspar Colling Nielsen
Forside fra bogen Det europæiske forår
I en ikke så fjern fremtid er alt i opbrud. Et internationalt konsortium har opkøbt Lolland, der er blevet omdannet til et paradis for eliten. Droner har overtaget alt det hårde arbejde på øen, og folk lever i en sær blanding af Morten Korch-idyl og moderne teknologi.

Samtidig udkæmpes gadekampe mellem militæret og muslimer i København. Efter en række terrorangreb deporteres tusinder af rebelske danskere med muslimsk baggrund fra Danmark til en containerby i Mozambique.

Hovedpersonerne flytter til Lolland

Hjerneforskeren Elisabeth tager imod en drømmestilling i Nakskov, hvor hun skal forske i robotter og genmanipulation. Hendes mand, galleriejer Stig og deres anorektiske datter Emma forlader kun modvilligt København.

De får selskab af den usympatiske kunstner Christian og den retarderede teenager Mia, som han er seksuelt besat af.

Talende dyr 

Bogen indeholder et antal fremtidskapitler, hvor familiens talende hund Jack og skaden Wilhelm diskuterer fænomenologi, klassekamp og selvtægt. Det er faktisk sjovt.

Når skaden Wilhelm analyserer Peter Plys, resonerer han, at alle dyrene har en klar psykisk lidelse. Tigerdyret har ADHD, Ugle er megaloman, Grisling er angst, Æseldyr er depressiv, og Ninka har OCD, mens Peter Plys er en klassisk misbruger. Han er besat af honning.

Sjov satire om Danmarks fremtid

Det europæiske forår er en både satirisk og samfundskritisk fremtidsroman, som er funderet i aktuelle problematikker. Fra bogen udkom i 2017 til nu, er mange af bogens elementer faktisk blevet til virkelighed.

Bogen giver stof til eftertanke. Hvor er kunsten, kulturen, teknologien og videnskaben på vej hen, hvis vores etiske og moralske kompas forrykkes og vores demokrati er i opbrud. Jeg var særdels godt underholdt.

10. juli 2023

Læs bogen