Anbefaling

Det store stilehæfte; Beviset; Den tredje løgn

Af Agota Kristof
Forside fra bogen Det store stilehæfte; Beviset; Den tredje løgn
Denne trilogi er en intens og uforglemmelig læseoplevelse. Det er en fantastisk og grum fortælling om to tvillingedrenges liv og skæbne i et unavngivet land. Krig og diktatur er gennem hele deres liv grundlaget for adskillelse, afsavn og hårdt arbejde. I den verden lærer drengene sig metoder til at overleve fysisk og psykisk.

Det store stilehæfte

Under en krig afleverer en mor sine tvillinger Claus og Lucas til deres ondskabsfulde mormor ude på landet. Tvillingerne lærer at klare sig ved hårdt arbejde. De laver skolearbejde og skriver i deres stilehæfter for at vedligeholde deres evner og beskrive deres liv og omgivelser.

Tvillingerne er altid sammen, og de tænker ens og gør de samme ting. De er meget begavede og kreative. De er barske og gør onde ting, men de er også meget hjælpsomme og retfærdige.

Det store stilehæfte er tvillingernes objektive beskrivelse af livet i landsbyen og dens indbyggere. De vedtager, de aldrig vil blande deres følelser ind i beskrivelserne, ligesom de ikke må bruge ord, der beskriver følelser.   

Beviset

Tvillingernes veje skilles. Andet bind Beviset handler om Lucas og hans videre liv i landsbyen. Her tager han sig af en ung kvinde og hendes lille søn. Lucas er rodløs og ulykkelig på grund af tabet af broderen. Han kaster sig ud i et kærlighedsforhold til en noget ældre kvinde, hvis mand er blevet henrettet af diktaturet.

Den tredje løgn

Tredje bind handler især om den tvilling, der forsvandt. Romanen indeholder store overraskelser i forhold til handlingen i de to første bind. Ud over den ydre handling handler trilogien også om at være forfatter og kunstner. Den handler også om forfatterens mulighed for at bearbejde psykisk smerte ved at bruge fiktionen og omskrive sandheden.

2. januar 2019

Læs bogen