Anbefaling

Dinosaurens fjer

Af Sissel-Jo Gazan
Forside fra bogen Dinosaurens fjer
Krimi med naturvidenskabeligt islæt.

Forskning i skønlitterær form

Der findes efterhånden en del krimier og spændingsromaner, der blander et spændende plot med videnskabelig viden. Stilen i bøgerne er meget forskellig, men fælles for dem er, at de får vævet videnskabelige ideer og fakta ind i historien. Læseren får dermed en slags forskningsformidling i skønlitterær form. Sissel-Jo Gazans Dinosaurens fjer er et godt eksempel på en bog i denne genre.

En videnskabelig strid

Bogens hovedperson er den unge biologistuderende Anna, der netop har afleveret sit speciale. Specialet omhandler en gammel videnskabelig strid om, hvorvidt fugle er nulevende dinosaurer eller ej og er et skarpt indlæg i den videnskabelige diskussion, hvor magt og prestige står på spil. Så da Annas specialevejleder kort efter dør under mystiske omstændigheder, kommer også hun under mistanke. Flere dødsfald følger.

Sideløbende med Annas historie følger man den politimand, der sættes på sagen og den canadiske ornitologiprofessor, hvis videnskabelige argumentation er under kritik.

Fortielser og løgne

Personbeskrivelserne er udførlige og rundt om det traditionelle krimiplot udfolder der sig et sirligt spundet net af psykologiske traumer. Der er rørende og bitre kærlighedshistorier, internationale naturvidenskabelige diskussioner og vi får et indblik i outrerede subkulturer og forskningsmiljøer.

Fortielser, løgne og hemmeligheder gennemsyrer både romanpersonernes personlige og professionelle relationer, med alvorlige konsekvenser til følge…

Dinosaurens fjer en interessant og spændende læseoplevelse og et oplagt bud på en god bog til læsere, der kunne lide bøger som Peter Høeghs Frøken Smillas fornemmelse for sne eller Michael Larsens Slangen i Sydney.

24. juli 2013

Læs bogen