Anbefaling

En skøn alder

Af Kiley Reid
Bogforside til En skøn alder
Romanens hovedperson Emira er 25 år og sort. Hun er barnepige hos en velhavende hvid familie. Bogen handler om raceskel, men lige så meget om klasseskel på tværs af farve. Det er en fascinerende fortælling om relationer mellem mennesker.

Emira

Emira er 25 år og veluddannet, men ikke rigtig kommet i gang med sit voksenliv. Derfor er hun timelønnet barnepige for en 3-årig pige, som hun holder meget af. Hun er god til jobbet, og moderen i familien, Alix, er begejstret for hende.

Handlingen sættes i gang, da Emira bliver tilbageholdt i et hvidt supermarked. Sikkerhedsvagten tror hun har kidnappet barnet, hun passer. En hvid mand, Kelley, optager en video af optrinnet, men Emira er ikke interesseret i at få sagen blæst op.

Emira bliver kæreste med Kelley, som senere viser sig at kende Alix. Og de to er ikke gode venner.

Raceskel og klasseskel

Bogen er meget amerikansk, der tales meget om at lægge sag an mod supermarkedet, og Alix er bange for at blive bebrejdet, at hun sendte sin sorte barnepige derhen. Emira på sin side er bange for ikke at få et rigtigt job med sygeforsikring, hun hører kun under sine forældres sygeforsikring til hun bliver 26 år.

Raceskellet mellem Emira og den hvide kæreste og den hvide arbejdsgiver er vigtigt. Men lige så vigtigt er klasseskellet mellem dem. Emira oplever, at begge mener de ved bedst, hvad der er godt for hende.

Kelley anklager Alix for at udnytte sin sorte barnepige, og Alix mener at Kelley er kæreste med Emira, fordi han er for fascineret af sorte piger. Samtidig er Alix nærmest besat af Emira, hun vil forfærdelig gerne være veninde med hende.

Forfatteren

En skøn alder er forfatterens debutbog, hun kommer fra en velhavende familie, men har selv levet af at være barnepige i adskillige år, og hun er gift med en hvid mand. Så hun kender til de dilemmaer Emira står i.

17. november 2022

Læs bogen