Anbefaling

Fædrenes løgne

Af Tom Egeland
Forside fra bogen Fædrenes løgne
Den norske forfatter Tom Egeland er kendt for sine spændingsbøger. I 2009 fik han tildelt Riverton-prisen for Lucifers Evangelium, som blev kåret til årets bedste norske krimi. Med Fædrenes løgne har forfatteren begivet sig ud i en ny genre, den historiske familie-og slægtsroman.

Hovedpersonen Victor

I Oslo lever den 30-årige journalist Victor Scott et dagdriverliv. Sommeren 1970 er et nulpunkt og et vendepunkt i Victors tilværelse. Kæresten har forladt ham, og hans indtag af stoffer og alkohol er tiltagende. Han har forliste forfatterdrømme og må erkende, at hans evner som romanforfatter ikke slår til.

Han beslutter i stedet at skrive en biografi om farfaderen, forfatteren og nationalhelten William Scott.

Faderens, farfaderens og oldefaderens historie

Da Victor var ti år, omkom hans far, klimaforskeren Carl Scott, efter et skibsforlis øst for Grønland. Liget blev aldrig fundet. I juni 1970 får Victor besked om, at der er drevet en ferskvandsdunk i land på Barbados. Den indeholder faderens logbog, der detaljeret fortæller om faderens sidste 20 dages kamp for at overleve på isen. Det er spændende og rystende læsning.

Victor går i gang med biografien om farfaderen, William Scott. William Scott modtog Nobelprisen i litteratur og omkom under 2. verdenskrig. William Scott blev nationalhelt og ikon.

Victor bliver suget ind i slægtens historie og dykker herefter ned i oldefaderen, Alexander Scotts historie. Alexander Scott var også forsker med udlængsel. Under en ekspedition forliste hans skib i Stillehavet, men han overlevede på en øde ø i 20 år, før han blev reddet. Victor læser oldefaderens verdensberømte bog Øen ved verdens ende og beslutter sig for at finde øen.

En verdensomspændende og eventyrlig rejse

Victors research af forfædrenes liv bliver mere og mere omfattende. Forfædrenes historier har tråde til alle verdenshjørnerne. Victor får aldrig skrevet en hel bog, men hans forlag i Oslo samler efter hans død i 2010 de mange manuskrifter til denne roman. En finesse som giver romanen et dokumentarisk præg.

Fædrenes løgne er en velskrevet og meget spændende historie med nogle dramaer, der ligger inden for mulighedernes grænser. Derudover handler den også om hovedpersonens rodløshed, identitetssøgen og forpligtelse over for de berømte forfædre, som han i bund og grund ikke kender. Den handler om både mødres og fædres svigt af deres børn og om nære relationer, der forvandles til uvenskab. Og ikke mindst handler den om lidenskabelig kærlighed!

29. september 2012

Læs bogen