Anbefaling

Factfulness

Af Hans Rosling
forside til bogen Factfulness
Verden er af lave. Det kan man let konkludere, så snart man tænder for nyhederne. Men står det nu også så slemt til? Den svenske læge Hans Rosling havde som livsmission at påvise, hvordan meget i virkeligheden går bedre, end vi forventer. Det forklarer han i bogen Factfulness.

Alle tager fejl

Gennem foredrag og formidling førte Hans Rosling en årelang oplysningskampagne, hvor han bevæbnet med fakta og statistik påviste verdens reelle tilstand.

En vigtig pointe i bogen er at selv på simple spørgsmål om verdens tilstand, vil næsten alle mennesker tage fejl. Statistisk vil vi gætte dårligere end en flok chimpanser. Det gælder også mange af de, som til dagligt arbejder med verdens udvikling i NGO’er og lignende. Derfor går han i rette med ti basale menneskelige instinkter, som forhindrer os i at have et faktabaseret verdenssyn.

Når vi tager fejl, tror vi det værste

Eksempelvis viser Rosling, hvordan vi har en tendens til at se verden som meget skarpt opdelt, såsom mellem ekstremt rig og ekstremt fattig. På den måde ignorerer vi, at størstedelen af verden befinder sig et sted imellem. Det er den type fejlslutninger, der mudrer vores forståelse af verden, og gør at vi måske bruger unødigt megen energi på at bekymre os om ikkeeksisterende problemer, i stedet for at koncentrere os om de reelle.

Verden som den er

I en verden, som bestemt også indeholder krig, hungersnød og katastrofer, kan det være forfriskende at give pessimismen lidt faktabaseret modspil. Læs bogen, hvis du vil blive klogere på verden som den rent faktisk er. Og ikke som vi tror, den er.

Hans Rosling, født 1948, var læge og professor i international sundhed. Factfulness blev skrevet færdig sammen med søn og svigerdatter, mens uhelbredelig kræft desværre tog livet af Rosling i 2017. Bogen udkom kort efter hans død.

22. marts 2024

Læs bogen