Anbefaling

Fra Piazza del Popolo

Af Vilhelm Bergsøe
Forside fra bogen Fra Piazza del Popolo
Farverig klassiker om livet i en kunstnerkoloni i Rom.

Vilhelm Bergsøe, der levede fra 1835 til 1911, var uddannet zoolog, men begyndte at skrive skønlitteratur efter en sygdomsperiode, hvor hans syn blev voldsomt nedsat.

Hans mest kendte bog er hans debut, rammefortællingen ”Fra Piazza del Popolo”, der udkom i 1866.

De fleste af hans historier finder sted i udlandet, i særdeleshed Rom og Italien, hvor han opholdt sig under sin rekonvalescens i 1860erne, men giver samtidig indblik i datidens København.

En række fortællinger fra Rom og København

”Fra Piazza del Popolo” blev dikteret efter forfatterens hjemrejse fra Rom, hvor han havde boet i den nordiske kunstnerkoloni.

Vi får et sjældent indblik i miljøet i kolonien, hvor livet blev nydt og kunsten blev dyrket, men hvor også savnet slog rod og længslen herskede.

Romanen indeholder en række adskilte historier fra henholdsvis Rom og København, der danner et spejlbillede af hinanden. Forfatteren bruger selv betegnelsen novellecyklus om bogen.

Kunstnerliv og ulykkelig kærlighed

Fortællingen tager fart, da en svensk læge bliver kidnappet af en flok røvere og den nordiske koloni må skaffe penge til at løskøbe ham. I løbet af det døgn, det tager at indsamle pengene, fortæller kunstnerne historier fra deres liv.

I alle historier dukker den ulykkelige kærlighed op, fra den løskøbte slavinde Mary til den klosterviede skønjomfru Clara de Vierge.

Humoristiske optrin og henvisninger til virkelige personer i datidens København spiller desuden en stor rolle i handlingen.

Kan du lide klassikere, kan jeg varmt anbefale denne bog.

22. november 2017

Læs bogen