Anbefaling

Gøgens kalden

Af Robert Galbraith
Forside fra bogen Gøgens kalden
Supermodellen Lula Landry findes død på fortovet uden for den bygning, hvor hun bor. Tilsyneladende har hun begået selvmord, men hendes adoptivbror vil ikke stille sig tilfreds med den forklaring på trods af politiets undersøgelser.

Han hyrer privatdetektiven Cormoran Strike, der med hjælp fra sin nye sekretær Robin, forsøger at komme til bunds i sagen. Det bliver en spændende jagt efter uhåndgribelige ledetråde og beviser, der går på tværs af alle sociale lag og gennem hele spektret af kvarterer i London. Fra sociale boligbyggerier og snavsede pubber til eksklusive adresser og fine modehuse.

Den fallerede privatdetektiv

I Strikes øjne er hele sagen til at starte med en noget speget affære. En kendt supermodel med psykiske problemer har tilsyneladende begået selvmord. Nu skal Strike så enten bekræfte eller afkræfte, om det er tilfældet og hvis det var mord, finde den skyldige. Derudover ligger hans liv i ruiner og han har fået en ny sekretær, som han slet ikke har råd til.

En klassisk krimi

Denne krimi er ganske vist helt ny, men har de klassiske træk fra genren, der får folk til at vende tilbage igen og igen. Den har et stort persongalleri, hvor hver enkelt karakter bliver nænsomt introduceret og meget dybt beskrevet, så man ikke er i tvivl om, hvem der er hvem.

Alle er stort set mistænkte og har deres egne grunde til at ville skaffe sig af med Lula Landry, men måske gjorde hun det bare selv? Det er den følelse, der gennemsyrer hele bogen og det er først til sidst, som i enhver mesterlig krimi, at sløret løftes. Man gætter og gætter og er sikker på, at nu ved man hvad der skete. Men forfatteren tager hele tiden en ved næsen og overraskelser og afsløringer venter om hvert et hjørne.

Dette er en elegant og klassisk engelsk krimi i den bløde ende med humoristiske og hjertegribende islæt. Bogens forfatter Robert Galbraith er et pseudonym for J. K. Rowling, der er mest kendt for at have skrevet bøgerne om Harry Potter. Her har hun skiftet genre og gør det mesterligt.

14. marts 2014

Læs bogen