Anbefaling

Granit

Af Toril Brekke
Forside fra bogen Granit
Granit er en historisk slægtsroman, som tager udgangspunkt i stenhuggermiljøet ved Iddefjorden fra 1880’erne og frem til 1930’erne.

Det er spillemanden, stenhuggeren og kvindebedåreren Anton, som er romanens omdrejningspunkt. Vi følger ham gennem den hårde opvækst, men der lægges mest af alt vægt på Antons ægteskab med den unge, svenske kvinde Lina.

Granit er skrevet af den norske forfatter Toril Brekke. Hun har siden sin debut i 1976 skrevet en række romaner, noveller og ungdomsbøger. Da Granit udkom i 1994 fik hun et stort publikum både i Norge og i udlandet.

Skildring af samfundets svageste

Brekke skildrer personerne i Granit med nærhed og varme. Hun giver et godt indblik i, hvordan livet var for de nederste i samfundet gennem Anton og Lina og deres mange børn. Samt de børn, som Anton får uden for ægteskab. Selvom Anton har et godt job som stenhugger, har han svært ved at mætte sin store familie på grund af den lave løn. Brekke indfletter blandt andet arbejdernes gryende kamp, men der er også fokus på kvinderne og deres kår.

Det er ikke tilfældigt, at Brekke vælger at skildre samfundets fattige og deres kamp for bedre vilkår. Hun var aktiv i det kommunistiske parti i Norge, da hun var ung og har siden haft mange tillidshverv inden for det norske kulturliv. I dag yder hun en aktiv indsats for ytringsfrihed og menneskerettigheder.

Inspireret af sin egen slægt

Med til historien hører også, at Brekke har hentet inspiration til romanen fra sin egen familie. Det er nemlig hendes egen oldefar, der er model for Anton. Hvis du er til slægtsromaner, som giver et godt indblik i det barske liv blandt de fattige, men også skildrer kærlighed og solidaritet, så kan jeg varmt anbefale at læse Granit.

15. december 2015

Læs bogen