Anbefaling

Guernseys litterære kartoffeltærteklub

Af Mary Ann Shaffer
Forside fra bogen Guernseys litterære kartoffeltærteklub
Allerede titlen fik mig til at tænke, at dén bog måtte jeg læse. Og jeg blev ikke skuffet, det er en rigtig feel good-bog.

Brev fra Guernsey

Året er 1946. Bogens hovedperson, Juliet Ashton, er forfatter og bor i London. Hun skal i gang med en ny bog, men ved ikke rigtig, hvad hun skal skrive om. En dag modtager hun et brev fra Dawsey Adams, der er svinebonde på kanaløen Guernsey. Egentlig spørger han blot om adressen på en boghandel, men han beretter også om Den litterære kartoffeltærteklub. En læseklub, der opstod under den tyske besættelse af Guernsey. 

Juliet Ashtons nysgerrighed er vakt, og hun indleder en brevveksling med flere af læseklubbens medlemmer. Ad den vej hører vi om livet på øen under besættelsen og om hvorfor, der blev dannet en litterær kartoffeltærteklub. Juliet bliver siden så interesseret i folkene fra øen, at hun rejser til Guernsey for at møde læseklubbens medlemmer.

Livlig korrespondance

Romanen er en brevroman. Den består både af breve fra læseklubbens medlemmer til Juliet Asthon og hendes breve til dem, men også Juliets korrespondance med sine venner. På den måde mærkes det tydeligt, at vi befinder os i en anden tid. Bogens personer tager ikke telefonen eller skriver en mail, de skriver breve.

Romanen beskriver en tid, hvor der var knaphed på alt i London, men ikke mindst på Guernsey. Men da historien om Guernsey fortælles på afstand af krigsbegivenhederne, er der lagt et skærmende slør hen over dem. Så det er en god bog til en hyggestund.

Om bogens forfatter

Ligesom romanens hovedperson, var bogens forfatter, Mary Ann Shaffer, meget betaget af Guernsey. Hun blev født i 1934 i West Virginia, USA, og arbejdede den største del af sit liv som bibliotekar. Under en ferie i London besluttede hun sig for at tage et kort smut til Guernsey, hvor hun blev fanget af en tæt tåge, og under sit ophold blev hun optaget af øen og dens historie.

Først mange år senere, og på kraftige opfordringer fra både familie og hendes egen læsekreds, kom hun i gang med at skrive. Guernseys litterære kartoffeltærteklub er hendes eneste bog. Mary Ann Shaffer døde af cancer i 2008 inden bogen nåede at udkomme, så hun bad en niece om at færdiggøre bogen.

8. juli 2011

Læs bogen