Anbefaling

Hotel du Lac

Af Anita Brookner
Forside fra bogen Hotel du Lac
Hovedpersonen i Hotel du Lac er den ugifte Edith Hope, der lever af at skrive virkelighedsfjerne kærlighedsromaner. Edith er en introvert kvinde, der altid har prøvet at tilpasse sig kravene fra en streng mor og kvinderne i omgangskredsen.

Engelsk middelklasse

Det er et engelsk middelklassemiljø, hvor det drejer sig om først og fremmest at være godt gift og have et nydeligt hjem, hvor der kan inviteres til store middagsselskaber.

I hendes familie og omgangskreds er følelserne mellem ægtefællerne underordnede. Men Edith lever ikke op til normerne, fordi hun ønsker rigtig kærlighed. Edith er forelsket, men desværre er det en gift familiefar, som hun hemmeligt har haft et forhold til i flere år. Hun ved, det er et dødsdømt forhold, men hun har fået lov til at mærke lidenskaben.

Hotel du Lac

Efter at have lavet skandale hjemme i England bliver Edith nærmest forvist til et schweizisk hotel af sine veninder. Hvad skandalen går ud på, skal ikke røbes her. På Hotel du Lac træffer hun andre kvinder, der holder fast i deres position og udtrykker sig overfladisk gennem væremåde og påklædning. Det er ensomme, aflagte og forladte kvinder, der krampagtigt holder fast i gamle mønstre.

Mr. Neville

På hotellet er der også forretningsmanden Mr. Neville, der inviterer Edith ud og væk fra damernes univers. Han prøver at få Edith til at indse, at hun befinder sig for meget i sine følelsers vold, og at hun bør være mere selvisk. Han mener, hun bør gifte sig, ikke nødvendigvis af kærlighed, og få en god position. Edith finder ham følelseskold, men er alligevel modtagelig for hans gode taleevner. Men Neville forregner sig…

The Booker Prize

Hotel du Lac er en fin lille roman om en kvindes forsøg på at finde sig selv i forhold til sine omgivelser. Den er skrevet i et flot og lidt gammeldags sprog i klassisk stil, der er i god overensstemmelse med personernes livsstil. Der er fine miljøskildringer og naturstemninger fra hotellet ved Genevesøen, hvor efterårstågen passer til den tilstand, hovedpersonen befinder sig i.

Gæsterne på hoteller er skildret med varme og med en underliggende humor og ironi, som man kender fra andre engelske forfattere, for eksempel Jane Austen og Evelyn Waugh. Romanen modtog i 1984 The Booker Prize, Englands fornemste litterære pris. Romanen er også blevet filmatiseret.

15. december 2015

Læs bogen