Anbefaling

Huggerne

Af Roy Jacobsen
Forside fra bogen Huggerne
Den norske forfatter Roy Jacobsen har skrevet en fin og poetisk roman om syv mænds kamp for overlevelse under vinterkrigen i Finland 1939-1940.

Under krigen blev byen Suomussalmi besat af sovjetiske tropper. Forinden havde den finske hær nedbrændt byen og evakueret fire tusinde indbyggere. Byen blev genvundet af finnerne efter en måned. Denne historiske begivenhed har forfatteren brugt til en fortælling om liv, eksistens og kamp for overlevelse under en krig med 40 minusgrader.

Timmo

Byens brændehugger Timmo Vatanen har en vigtig rolle, da han sørger for, at befolkningen ikke fryser. Men ellers regnes han mest for en landsbytosse. Timmo handler på sin intuition. Da byen evakueres, vælger han stik mod al logik at blive i sin fødeby. Han når at redde nogle af husene, så naboerne har et hjem at vende hjem til.

Huggerne

Efter russernes ankomst får Timmo til opgave at lede et hold af brændehuggere. Det bliver seks forkomne mænd, der er uegnede som soldater. De næste par måneder bruger Timmo al sin styrke på at få dem alle syv til at overleve. Han er pludselig den stærke, som sørger for de svage.

Finnerne vinder hurtigt byen tilbage, og sjakket fortsætter med at hugge brænde for den finske hær. Igen redder Timmo de seks huggere, som nu er krigsfanger. Efter krigen efterlades Timmo i et følelsesmæssigt tomrum, hvor uvidenheden om russernes skæbne fylder alt. De få måneder kommer til at præge ham dybt resten af hans liv.

Venner og fjender

Romanen handler om vigtige eksistentielle spørgsmål: Hvor meget kender man sig selv? Er selvopfattelsen overvejende afhængig af andres opfattelse af en, og den rolle man har fået tildelt? 

Det er velkendt, at mennesker i ekstreme situationer viser nye, måske helt andre sider af sig selv.  Det sker for Timmo, som viser mod, intelligens og kreativitet for at overleve. Egentlig handler han bare intuitivt og ser de seks huggere som mennesker, ikke som fjender. Jeg blev grebet af bogens tema og melankolske stemning.

27. marts 2019

Læs bogen