Anbefaling

Hundrede år

Af Herbjørg Wassmo
Forside fra bogen Hundrede år
En god slægtsroman om stærke kvinder gennem hundrede år.

Hundrede år

Herbjørg Wassmos nye bog Hundrede år er en slægtsroman, som tager udgangspunkt i hendes egen familie. Vi følger hendes oldemor Sara Susanne, hendes mormor Elida og hendes mor Hjørdis.

Selvom personerne i bogen er virkelige personer, er det en roman, hvor Wassmo har digtet videre på virkelige historier og lagt til og trukket fra.

Stærke kvinder

Kvinderne i denne fortælling er som altid hos Wassmo stærke kvinder med udlængsel og et hårdt liv i det nordlige Norge.

Men i modsætning til fortællingen om Dina er kvinderne i denne nye roman mere realistisk beskrevet. De er knap så ekstreme og handlingen mere blød end i flere af Wassmos andre romaner. Der er dog stadig bid i Wassmos sprog og fantastiske evne til at holde læseren fanget. Man lever sig ind i disse kvinders skæbner og mærker deres trang til at bryde ud af kvindens traditionelle rolle, som mor, kone og husholderske.

Wassmos egen barndom

Fortællingen om Wassmo selv som barn er præget af faderens misbrug af hende. Det bliver aldrig beskrevet direkte, men ligger skjult mellem linjerne. Hun skriver dagbog i små gule kladdehæfter, som hun gemmer godt, for at ingen skal opdage hvad hun udsættes for. Hun forsøger på alle mulige måder at holde ham på afstand rent fysisk.

Men også igennem sproget lægger hun afstand til ham ved sjældent at nævne ham ved navn. I stedet skriver hun bare han.

God læseoplevelse

Hundrede år er ikke så barsk som nogle af Wassmos andre romaner. Alle læsere af slægtsromaner og gode kvindeskildringer vil helt sikkert få en god læseoplevelse.

7. marts 2012

Læs bogen