Anbefaling

I dine øjne

Af Malene Ravn
Forside fra bogen I dine øjne
Malene Ravn har skrevet en medrivende og rørende slægtsroman, der er baseret på en sand historie om Erik, der bliver født i 1930ernes Aalborg. Erik er både et uægte barn og halvt kineser og det lader omgivelserne ham ikke glemme. Hele livet må han kæmpe med de ar hans opvækst giver ham.

Et uægte barn med indre dæmoner

Den kinesiske tryllekunstner Lai Fun kommer til Danmark i 1902 for at blive udstillet i Tivolis store Kina-udstilling. Han bliver i Danmark og gifter sig med en dansk kvinde. Lai Fun får ikke børn med sin kone, men en kort affære med en ung kvinde fra Aalborg resulterer i drengen Erik.

Erik kommer på børnehjem, både fordi han er uægte og fordi hans mor er meget ung. Efter nogle år kommer han hjem til sin mor, men det er ikke nemt at være Erik, der skiller sig ud med sine kinesiske træk. Selv hans egen familie har svært ved at acceptere ham og hans morfar nægter at hilse på ham på gaden.

Hele barndommen kæmper Erik for at overleve, både på gaden, i skolegården og derhjemme. Som ung flygter han til København og ser sig ikke tilbage. Han bliver uddannet og stifter familie, men de indre dæmoner vil ikke lade ham være i fred.

En almengyldig historie om at være anderledes

Jeg blev meget betaget af historien om Erik og det tidsbillede bogen tegner. Man skal have et hjerte af sten, hvis man ikke bliver både rørt og oprørt over fortællingen om Eriks liv. Man forstår, hvorfor han i sin stille desperation finder det bedst at forsøge at glemme sin fortid, selvom mørket i ham naturligvis ikke vil lade ham slippe så let.

Selvom Eriks historie er usædvanlig, er den netop også almengyldig, da mange, der er vokset op i samme tid, nok vil genkende træk fra deres egen barndom og ungdom. En tid hvor mange børn, kvinder og mænd levede med knappe ressourcer, følelsesmæssigt underskud og få handlemuligheder.

Malene Ravn skriver godt og medrivende om at være anderledes, om at forblive anderledes og om at kæmpe for at holde sammen på sig selv og sit liv. Noget som både Erik, hans far Lai Fun og hans mor Gudrun kæmper med.

En roman, der nær ikke var udkommet

Historien om Erik bygger på en af Malene Ravns veninders fars opvækst og liv. Ravn har også interviewet virkelighedens Erik, før hun begyndte på bogen. Men da hun var godt i gang med historien, fandt hun ud af, at Jesper Wung-Sung netop havde afleveret sit manuskript til romanen En anden gren, der handler om hans kinesiske oldefar, der også var udstillet i Tivoli i 1902.

Ravn gik ”i sort”, men efter at have talt med Wung-Sung kunne hun se, at historierne var meget forskellige og fortsatte med at skrive bogen, der udkom i 2018. Og det er heldigt for os læsere, da der er kommet en god roman ud af det. Prøv selv.

18. september 2019

Læs bogen