Anbefaling

Kære Estrid - Jørgen-Frantz, du kære

Af Else Lidegaard
Forside fra bogen Kære Estrid - Jørgen-Frantz, du kære
Bogen er en samling af breve som forfatteren Jørgen-Frantz Jakobsen og Estrid Bannister Good skrev til hinanden gennem syv år. Efter afslutningen på det platoniske forhold, skrev Jørgen-Frantz Jakobsen romanen Barbara.

Præstefruen fra Færøerne

Jørgen-Frantz’ liv blev kort. Kun 38 år gammel døde han af tuberkulose på Vejlefjord Sanatorium i 1938. Langt fra sit barndomsland Færøerne. Han nåede at skrive et mesterværk med titel Barbara. Barbara er fortællingen om den unge smukke præstefrue fra 1700-tallets Færøerne.

Barbara er en ulykkesfugl. Selv med to præster i graven og et tredje giftemål med præsten Hr. Poul, kan hun stadig ikke styre sin erotiske lidenskab. Og rygterne går i det lille samfund i Thorshavn.

Mødet med musen

I 1970’erne fik journalist Else Lidegaard færten af virkelighedens Barbara. En kvinde, der satte sig dybe spor i Jørgen-Frantz Jakobsens hjerte og som han aldrig fik. Kvinden hed Estrid Bannister Good, født Holm. Hun var kun 17 år gammel, da hun mødte sin færøske fætter Jørgen-Frantz, der straks blev betaget af den unge smukke kvinde.

Brevvekslingen

Estrid og Jørgen-Frantz blev meget tætte. I mange år og frem til Jørgen-Frantz’ død, skrev de to mange breve til hinanden. Det er et kærlighedsforhold på papir de to unge mennesker i 1920’erne og 30’erne har til hinanden. Mellem linjerne læser man Jørgens-Frantz ulykkelige kærlighed til Estrid. Det er lige før, jeg kan mærke den unge Estrid sole sig i den opmærksomhed hun får fra den fire år ældre forfatter. Dog uden at gengælde den.

Musen

Estrid var en spændende kvinde, så jeg kan godt forstå Jørgen-Frantz’ fascination. Hun var en verdenskvinde og hendes omgangskreds var blandt andet flere af de store polarforskere. Hun var den første kvinde, der blev optaget i Eventyrernes Klub, som Grønlandsfareren Peter Freuchen ellers stiftede kun for mænd i 1938.

Læs brevene og måske også romanen, der kom ud af forelskelsen.

13. maj 2020

Læs bogen