Anbefaling

Lilla hibiscus

Af Chimamanda Ngozi Adichie
Forside fra bogen Lilla hibiscus
En nuanceret fortælling om en ung, nigeriansk pige, som bliver offer for sit hjemlands modsætningsfyldte natur.

Debutroman

Lilla hibiscus er den nigerianske forfatters debutroman. Den blev tildelt Commonwealth Writer´s Prize for bedste debut. Romanen foregår i Afrikas folkerigeste land Nigeria, der blev selvstændigt fra Storbritannien i 1961. Læseren får indsigt i modsætningerne mellem den gamle folketro og katolicismen i et korrupt og ustabilt land, som regeres af en militærjunta. Det er en nuanceret og helstøbt roman, hvor den onde ikke bare er ond, men også et offer. 

Den behandler indsigtsfuldt emnet religiøst vanvid, der overskygger medmenneskelighed og almindelig empati. Og ikke mindst handler den om kulturel bevidsthed. Lilla hibiscus er på mange måder en fantastisk, øjenåbnende roman med bevægende personskildringer.

Rig familie

Bogens fortæller er den 15-årige Kambili, som sammen med broderen, Jaja, vokser op i et absolut overklassemiljø. Faderen Eugene ejer flere fabrikker og en engelsksproget avis. Han er en mæcen, der blandet andet sørger for flere hundrede børns skolegang. Han er respekteret langt ud over landets grænser og står til at skulle modtage en menneskerettighedspris fra udlandet.

Vanviddet

Men på de indre linjer forholder tingene sig anderledes. Eugene har underlagt sig selv og sin familie religiøse regler, der holdes strengt i hævd. Overholder familien ikke ritualerne, viger Eugene ikke tilbage fra at bruge vold. Børnene må ikke være sammen med deres farfar, som ikke er kristen. Eugene har skåret alle bånd over til de gamle traditioner.

Stemningen i hjemmet er knugende og angstfyldt. Børnene går på dyre privatskoler, hvor faderen kræver, at de skal være nummer ét i klassen. Det skylder de Gud. De omgås ikke andre unge, og deres hjemmeliv er skemalagt. Romanen viser glimrende, hvordan fanatisme kan overtage et menneske.

Frihed

Men en dag sker der noget, som vender op og ned på de to søskendes liv. Deres hjertevarme faster overtaler broderen til at lade dem komme på besøg hos hende. Nu oplever de et hjem, hvor dialogen er fri, og for første gang oplever de at kommunikere på normal vis.

I fasterens hjem praktiseres både katolicisme og gamle traditioner. De nye oplevelser sætter skred i deres udvikling. Samtidig bliver Eugene mere og mere presset af regeringen, som har fængslet og tortureret hans redaktør på avisen. Så der er lagt op til de store opgør i og uden for familien.

13. november 2015

Læs bogen