Anbefaling

Mengele zoo

Af Gert Nygårdshaug
Forside fra bogen Mengele zoo
Hvad driver et menneske helt ud til grænsen? Er der noget, der kan retfærdiggøre drab? Hvornår helliger målet de midler, man anvender? Disse spørgsmål tager Gert Nygårdshaug fat på i Mengele Zoo.

Bogen er ikke en krimi. Den er heller ikke en samfundsskildring eller en spændingsroman. Den er lidt af det hele og man kan næsten ikke lægge den fra sig.

Kampen for regnskoven

I bogen følger vi drengen Mino. Han vokser op i den sydamerikanske regnskov, hvor hans far lærer ham at fange sjældne sommerfugle. Men en dag vender han tilbage til landsbyen efter en sommerfuglejagt og finder landsbyen udslettet. Han er den eneste overlevende. Store multinationale selskaber skal bruge regnskovens jord til kvægdrift og de skyer ingen midler. Mino må derfor flygte alene ud i skoven. Her møder han magikeren Isidoro, der tager ham til sig.

Herfra følger vi Mino gennem ungdomsårene, til han som voksen ender med at blive leder af den frygtede terrorgruppe Mariposa. Han kæmper for regnskovens og klodens overlevelse og søger samtidig hævn over dem, der dræbte hans familie. Selvom hans metoder på ingen måde er sympatiske, føler man alligevel sympati for Mino gennem det meste af bogen.

Alle tiders bedste norske roman

Gert Nygårdshaug er norsk og har udgivet både digte, noveller og romaner siden han debuterede som 20-årig i 1966. Ideen til Mengele Zoo fik Nygårdshaug efter et længere ophold i Sydamerika, hvor fældningen og udnyttelsen af regnskoven rystede ham dybt. Selvom romanen er fra 1989, er den stadig aktuel. Udnyttelsen af regnskoven finder stadig sted og terroraktioner verden over ryster os med jævne mellemrum.

Mengele Zoo er en roman, der sætter mange tanker i gang og som samtidig er utrolig spændende. I 2007 blev den kåret som alle tiders bedste norske bog ved litteraturfestivalen i Lillehammer.

12. marts 2012

Læs bogen