Anbefaling

Natten der kommer

Af Carl-Henning Wijkmark
Forside fra bogen Natten der kommer
Hasse venter på at dø. I begyndelsen er han i selskab med sine meddøende på hospitalsstuen. Men det har jo en ende og snart er han alene i verden blandt kyniske læger og kun enkelte lyspunkter i form af en engleagtig sygeplejerske og en inspirerende bibliotekar.

Kunsten at dø

Hasse og de tre andre mænd på stuen ved, at de skal dø. Men hvad skal de stille op med den kendsgerning? Hasse finder sin egen metode: Systematisk læsning af alt, hvad bibliotekaren kan skaffe frem om døden. Han er delvist dopet af morfin og en efter en sætter vitale funktioner ud. Men Hasse har flyttet sit fokus. Han har aldrig interesseret sig for indvolde, som han siger. 

Og lidt ironisk er det jo: Med sit projekt kigger Hasse på den ene side døden i øjnene, mens det på samme tid blot er en dans om den varme grød. Hele tiden finder han nyt at fylde på bevidstheden, for ikke at falde i den sidste søvn. Lægerne har for længst dømt ham ude. Men Hasses livskvalitet er ikke dårlig.

Det eneste vi ved med sikkerhed

Er det en sørgelig bog? Nej, ikke på den måde, at man græder sig igennem. Enkelte steder morer man sig endda. Men det er gribende læsning, som fanger fra side et og med en ubarmhjertig slutning. Og ikke for at afsløre for meget, men vi ved jo alle sammen udmærket godt, hvad der skal ske…

Sveriges bedst bevarede hemmelighed

Carl-Henning Wijkmark, som en anmelder kalder Sveriges bedst bevarede hemmelighed, er selv omkring de 80 og skrev Natten der kommer i 2007. Herfor modtog han den svenske Augustpris. Bogen er et underligt opmuntrende drama om kunsten at dø, lød det i begrundelsen. Andre igen har kaldt bogen den bedste som indtil videre er skrevet om døden.

30. september 2014

Læs bogen