Anbefaling

Noget om Vitus

Af Sigurd Hartkorn Plaetner
Forside fra bogen Noget om Vitus
I 2015 debuterede Sigurd Hartkorn Plaetner med romanen Noget om Vitus. Det er en kærlighedsroman i den lidt tungere afdeling, men skrevet i et friskt og ungdommeligt sprog.

Noget om Vitus

I romanen møder vi en ung fyr ved navn Vitus, som er i starten af tyverne.

Han bor i en lille lejlighed, arbejder som tjener på en cafe og overvejer at gå i gang med en uddannelse. Der er dog ikke meget, som driver ham fremad i livet. Ikke engang kæresten Sara, som han i bund og grund ikke nærer de store følelser for.

Da Sara i optakten af romanen annoncerer sin graviditet, vælger Vitus derfor resolut at afvise både hende og det kommende barn. Man fornemmer dog, at der er noget mere på spil i forhold til Vitus’ fravalg af barnet.

Den første forelskelse

Vendepunktet i romanen indtræffer da Vitus til en fest møder Emma, som han hovedkulds forelsker sig i. Emma er ikke som andre piger. Hun er mere end almindeligt fantasifuld og drømmende og det bliver hurtigt åbenlyst for læseren, at også Emma har sit at slås med.

Sammen med Vitus formår hun dog at holde virkeligheden på afstand. De to svæver et stykke tid rundt i en boble af forelskelse og opdigtede historier.

Intet varer evigt

Virkeligheden indhenter dog de fleste, og en dag går det op for Vitus, at Emma er syg. Dødeligt syg. Og da Vitus tidligere har oplevet døden tæt på, kaster det ham ud en eksistentiel krise. For magter han endnu en gang at sige farvel til den, som han elsker?

Sigurd Plaetner har skrevet en fin roman om at elske og om at miste. Det er ikke en decideret ungdomsroman, men den giver et godt indblik i unge menneskers liv anno 2015. Tør du give dig i kast med en kærlighedsroman med et twist, så skulle du prøve at læse Noget om Vitus.

25. februar 2016

Læs bogen