Anbefaling

Nordkraft

Af Jakob Ejersbo
Nordkraft er en tæt skildring af narko-miljøet i Aalborg med et væld af detaljer. Men den er mere end det.

Nordkraft er en generationsskildring af de unge, som tumler rundt i stoffer, sex og elendighed, svigtet af en forældregeneration. Den er på den ene side knugende, næsten uden håb og uafrystelig, men den er også utrolig lydhør og vital.

Nordkraft foregår i Aalborg i starten af 90'erne. Hovedpersonerne er den forvirrede Maria, der ikke kan forlade sin pusherkæreste Asger, Allan der forsøger at lægge sin tvivlsomme fortid bag sig og Steso-Thomas er på et dødsdømt kamikazetogt mod den evige rus.

Romanen er delt op i tre forskellige dele med hver sin historie. Dette giver læseren mulighed for at se miljøet fra flere forskellige synsvinkler.

Den første del er set fra den unge Marias synsvinkel. På trods af at hun ikke er afhængig af diverse hårde stoffer, har hun alligevel et godt indblik i pushermiljøet. Årstallet er 1990 og Marias fortælling åbner med en overhængende anholdelse på Christiania, hvor hun er som narko-kurer i et liv blandt junkier og pushere.

Anden del er set fra Allans synsvinkel. Han har tidligere været i miljøet, men er rejst væk fordi at han ville ud af det. Da han kommer tilbage prøver han ikke at komme ind i det igen, men har svært ved det, da han stadig har kontakter i miljøet.  Årstallet er 1992 og trods alle Allans problemer er denne del romanens lyseste, den slutter med et håb om kærlighed og samvær.

I tredje del bliver miljøet beskrevet med Steso-Thomas som hovedperson. Da han var med i de andre dele, spillede han ikke en væsentlig rolle, som nu, hvor man følger forløbet fra han begår selvmord, eller tager en overdosis, til begravelse. Dog fortælles 3. del ikke af Steso-Thomas, men af bipersonerne, der har kendt Steso-Thomas.

Bogen har ikke noget egentligt klimaks, men indeholder en masse små. Jakob Ejersbo fortæller om hverdagen i pushermiljøet, og i hverdagen findes netop de små klimaks, men sjældent de store. Det er ikke en klassisk opbygget fortælling med klimaks og "happy ending".

30. november 2015

Læs bogen