Anbefaling

Prinsesserne

Af Anne Marie Løn
Forside fra bogen Prinsesserne
Romanen Prinsesserne udkom i 1996 og anses for at være et af hovedværkerne i Anne Marie Løns forfatterskab.

Og det er med god grund, synes jeg. Prinsesserne har stået på min liste over bøger jeg skal læse i mange år. Da jeg endelig fik taget fat på den, blev jeg bestemt ikke skuffet.

Livet på landet

Bogens handling er henlagt til Vendsyssel i det 20. århundrede. Vi følger de to proprietærdøtre Valborg Mariane og Violet Cæcilia fra 1923 til slutningen af 1980’erne, hvor den sidste af dem dør. Valborg og Violet vokser op på Roseneng Storgård. De bliver kaldt prinsesserne af alle på egnen og er tilsyneladende født til et liv i rigdom og lykke.

Skygger

Men der hviler mange skygger over Roseneng Storgård. Blandt andet farens alkoholmisbrug og at moren aldrig er faldet til på landet. Begge forældre dør tidligt og Valborg Mariane, som er den ældste, overtager gården. Hun forhindrer sin søster i at blive gift for at de kan forblive sammen.

Forfald

Derfra går det ned ad bakke. De to døtre forvandles fra prinsesser til tjenestepiger og forkarle. Gårdens ansatte består mere og mere af drukkenbolte og andre udkantsskæbner og den tidligere så flotte Roseneng Storgård forfalder både indvendigt og udvendigt.

Skildringen af Valborg og Violet er både fascinerende og frastødende. Anne Marie Løn tegner et stærkt portræt af de to aparte kvinder samtidig med, at læseren får et indblik i livet på landet, som det kunne tage sig ud i en ikke fjern fortid.

15. november 2015

Læs bogen