Anbefaling

Renegades - born in the USA, drømme, myter, musik

Af Barack Obama
Forside fra bogen Renegades - born in the USA, drømme, myter, musik
To herrer med mange år på både bagen og landevejen. To amerikanere og fædre. Én musiker og én politiker. Én sort og én hvid. Bruce Springsteen og Barack Obama.

Bruce og Barack

Ekspræsident Barack Obama og rock-ikon Bruce Springsteen har kendt hinanden siden 2008, hvor Bruce var en solid støtte i Obamas valgkampagne. Det har siden udviklet sig til et venskab, hvilket man tydeligt mærker i den ping-pong, som de to pinger ponger med hinanden.

Som samtalebog hæver den sig med raketfart fra det helt nære som familie, faderrolle og opvækst i et lille-samfund til højtravende emner som politik, race og historie.

I studiet med politiske taler og sangtekster

Undervejs i bogen får vi også uddrag af Obamas politiske taler og Bruces ikke mindre politiske sangtekster om arbejderklassen. Men selv når emnerne bliver tungere, finder de to nemt melodien. For samtalerne, der ligger til grund for bogen her, blev optaget i Bruces hjemmestudie omgivet af tusind guitarer.

Optimister på trods

USA er ikke et land, hvorfra de gode nyheder strømmer i disse år. Splittelsen mellem rig og fattig er dyb, og racismen florerer stadig.

Den amerikanske drøm om lige muligheder for alle lyder mere som en linje fra en skåltale end som en reel mulighed for de mindre privilegerede. Det er Bruce og Barack udmærket klar over.

Alligevel har de stadig en vis tro på drømmen. Måske fordi de begge lever midt i den. Måske fordi alternativet er et mareridt, som det er uudholdeligt at forestille sig. Barack Obama er trods alt kendt som manden med håbet.

Lun lytning

Så hvis man interesserer sig for amerikanske samfundsforhold, for mandens rolle i opbrud, og ellers gerne vil være i selskab med to lune og underholdende herrer, så er denne samtalebog det helt rette sted at placere sine ører.

16. december 2022

Læs bogen