Anbefaling

Safrankøkkenet

Af Yasmin Crowther
Forside fra bogen Safrankøkkenet
Romanen Safrankøkkenet handler om at være splittet mellem det varme Mellemøsten og regnfulde London. Om et liv i afsavn og om stærke familiebånd, tilsandede landskaber og varme krydderier, men også om frygt, kvindeundertrykkelse og klasseskel.

Hvor har man hjemme, når man ikke hører til i det land, hvor man er født, men heller ikke i det land, hvor man er flyttet til? Det kæmper den midaldrende Maryam med.

En rejse tilbage til fortiden

Som ganske ung blev Maryam sendt bort fra Iran, da hun efter sin fars mening havde kastet skam over familien. Hun fandt et hjem i England med en engelsk mand og en anden kultur. Men fortrængte grusomheder og savnet efter hjemlandet og ungdommens kærlighed gør, at hun aldrig finder sin plads.

I nutidens London lever Maryam et stille og ukompliceret liv med manden Edward. Hun føler sig dog splittet mellem to verdener og er aldrig helt til stede i sit liv.

Maryam beslutter sig for at rejse til sin barndoms landsby efter en tragisk hændelse i London, som hun føler skyld over og som komplicerer forholdet til datteren Sara. Det bliver et møde med både fortid og fremtid.

At blive hel i en splittet verden

Tilbage i London er datteren Sara vred på moren. Hvorfor reagerer Maryam som hun gør, hvorfor er hun aldrig rigtigt til stede og hvorfor har hun mange sorte dage, hvor hun lukker ned? Sara rejser til Iran for at mødes med moren og får indblik i den sorg og smerte, moren har båret på livet igennem.

Vi følger skiftevis Maryam og Sara, hvilket giver et godt indblik i de forskellige verdener, de befinder sig i, både følelsesmæssigt og kulturelt.

Safrankøkkenet er en varm og tankevækkende roman om at føle sig splittet og om at forsøge at blive hel igen, med de omkostninger det også har for ens omgivelser. Hvis du er til fortællinger fra Mellemøsten og stærke personlige historier, vil denne fine roman være noget for dig.

6. juli 2018

Læs bogen