Anbefaling

Scener fra en landsby

Af Amos Oz
Forside fra bogen Scener fra en landsby
Bogen skildrer hverdagslivet i en landsby i Nordisrael. Den består af otte fortællinger, der hver skildrer forskellige menneskers historie.

En enkel og god historie

Historierne er meget enkle og fortalt med indlevelse, lune og kærlighed. Det drejer sig om hverdagsbegivenheder, men der er i alle kapitler en særlig atmosfære, der gør de forskellige personer og scener meget levende og nærværende. Samtidig fornemmer man tydeligt dramaer under overfladen.

Handlingen

Bogen foregår i Israel, men det handler ikke om krig og konflikter. På det ydre plan sker der ikke så meget. En ung mand, der skal besøge sin tante, kommer ikke med bussen fra Tel Aviv, og tanten begynder at lede efter ham i hele landsbyen og vækker buschaufføren midt om natten for at se, om nevøen skulle være faldet i søvn i bussen. Faktisk havde nevøen ikke sagt med sikkerhed, at han ville komme.

I et andet hus i landsbyen bor den 86-årige Pesah, tidligere medlem af Knesset, sammen med sin datter, der er lærer. I huset bor også en ung og gådefuld arabiskstuderende til leje. Pesah hører gravelyde om natten og prøver flere gange at finde ud af, hvor de kommer fra.

De enkelte historier væves efterhånden ind i hinanden og samles til en helhed. Alligevel ender de som en slags mystiske gåder, fordi der er mange spørgsmål, man ikke får svar på. Hvorfor var nevøen ikke med bussen fra Tel Aviv? Hvor kom gravelydene under Pesahs hus fra? Var der virkelig gravelyde?

Det hele bliver kun antydet, og Amos Oz skriver så godt, at man kommer til at leve videre i landsbyens liv efter endt læsning og spekulere videre over de gådefulde hændelser.

Amos Oz

Amos Oz er en af Israels mest kendte forfattere. Især er han kendt for erindringsromanen En fortælling om kærlighed og mørke, der handler om hans egen familie, det jødiske folks historie og staten Israels oprettelse. Oz har modtaget forskellige priser og har også været nævnt som en mulig kandidat til Nobelprisen.

10. januar 2013

Læs bogen