Primære faneblade

Anbefaling

Sommerlys og så kommer natten

Af Jón Kalman Stefánsson
Forside fra bogen Sommerlys og så kommer natten
Otte flette-fortællinger om islandske skæbner.

Ind i mellem læser man en bog, som man håber aldrig slutter. Sådan en bog er "Sommerlys og så kommer natten" blevet for mig.

Om Jón Kalman Stefánsson 

Forfatteren Jón Kalman Stefánsson er født i Island i 1963. Han har arbejdet som både slagterimedarbejder, politibetjent og bibliotekar. Han debuterede i 1988 og har siden 2000 levet af at være forfatter.

Siden debuten har han udgivet en række romaner, noveller og digte, hvoraf kun to romaner er oversat til dansk. Han har tre gange været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, senest i 2009, hvor han var nomineret for "Sommerlys og så kommer natten".

Otte små fabelagtige fortællinger

Gennem otte fortællinger om forskellige personer flettes en fabelagtig historie om menneskerne i en lille islandsk fiskerby sammen. En fortæller beretter om indbyggernes skæbner, drømme, begær, håb og ængstelser. Vi lægger ud med at høre om fabriksdirektøren, der begynder at drømme på latin og derefter bliver besat af sproget og af astronomi og opgiver alt andet til fordel for dette. Han flytter ind i et sortmalet hus, hvor kun hans yndlingsstjernebilleder lyser op som hvide pletter på den sorte baggrund.

I næste fortælling møder vi Jónas, der er søn af byens kraftkarl og politibetjent, Hannes. Jónas er farens totale modsætning; han er lys og lille, forsigtig, selvudslettende og følsom. Herefter følger en række fortællinger om indbyggernes forunderlige tanker og handlinger. Alle vekslende mellem at være lyse og mørke, triste og humoristiske og forunderlige og underlige!

Poetisk og genialt

Fælles for de otte små fortællinger og for personerne, er de essentielle spørgsmål, der hele tiden ligger på lur. Deres tanker, handlinger og drømme er alle udtryk for en søgen efter en dybere mening med livet og en forståelse af, hvorfor de er her og med denne skæbne.

Sommerlys og så kommer natten er skrevet i et smukt og lyrisk sprog, der gang på gang giver én lyst til at læse de samme sætninger igen og igen. Netop fordi det er så poetisk og genialt skrevet. Det er som om, der er højere til himlen og dybere til havets bund i Island. Fantasi, drømme og storslåede fortællinger præger litteraturen på en måde, som vi ikke ser i Danmark. Dette er magisk realisme på bedste vis!
12. november 2015

Læs bogen