Anbefaling

Sten, saks, papir

Af Naja Marie Aidt
Forside fra bogen Sten, saks, papir
Da Thomas far dør, begynder en følelsesmæssig og eksistentiel rutsjetur for Thomas, som ellers har styr på sit liv

Han har en papirforretning sammen med sin bedste ven, hvilket er et vellykket resultat af deres fælles stræben og hans egen æstetiske ærgerrighed. Thomas’ usle barndom er fortid og han lever og spiser godt med sin veluddannede karriere-kæreste.

Arvingerne

Farens død og begravelse er for Thomas en formalitet, som bare skal overstås. Men herfra griber de uventede begivenheder om sig. Kirken var ikke tom, som ventet. Farens usle lejlighed gemte på mere end først antaget, og der er flere, som er interesseret i ’arven’ efter Thomas’ og hans søster Jennys far. Men hvad er det, de vil have?

Fortællingen bevæger sig med Thomas i flere miljøer. Fra hverdagen med forretning og litterære diskussioner med rødvin, venner og kæreste, til en underverden af junkier og dunkle affærer.

Rutsjetur mellem følelser

For mig, som læser, bliver historien også en rutsjetur mellem følelser. Jeg kommer med på Thomas’ indre rejse, når han farer fortumlet rundt i sine følelsers vold. Tilbage til søskendeparrets fortvivlede barndom, hvor de blev forladt af moren og fik tæsk og hån af faren, og kun ind imellem en sodavand, når de ventede på ham på stamværtshuset.

Jeg mærker tæppet skride under Thomas, når den far han kender og hader, viser sig at have flere facetter. At faren måske havde noget at give, men bare havde givet det til andre end de forsømte søskende Thomas og Jenny. Jeg føler svigtet, når han mister grebet og bliver hjemsøgt af selvmedlidenhed og jalousi.

Og jeg kan mærke selvtilliden og handlekraften, når Thomas kommer på fode og træder i karakter som den ansvarlige og næstekærlige ven, broder, kæreste og onkel, som han også er. I hvert fald i sit eget selvbillede.

Hvis historie er den sande?

For hvem er Thomas egentlig, når intet er, som han troede? Når den rolle, han troede var hans, pludselig bliver spillet af andre? Og hvem har retten til historien? Hvem ejer sandheden?

De eksistentielle spørgsmål blandes op med en hårdkogt kriminalhistorie, hvor Thomas, som den retskafne samfundsborger, kommer på prøve i mødet med sin sociale arv af svigt og beskidte penge.

Sten Saks Papir er Naja Marie Aidts første roman.

10. marts 2014

Læs bogen