Anbefaling

Stiklingen

Af Auður Ava Ólafsdóttir
Forside fra bogen Stiklingen
Er du til en velskrevet poetisk kærlighedshistorie, så læs med her.

Fra Island til et sydeuropæisk kloster

Den unge Arnljotur på 22 år ved ikke, hvad han skal stille op med sit liv. Han har ikke lyst til at studere og han tumler stadig med arrene efter sin mors død. Hans store passion er roser, noget han har arvet efter sin mor.

I romanens begyndelse rejser han fra Island til et sydeuropæisk kloster, der har en berømt rosenhave, som han vil sætte i stand. Med sig har han tre stiklinger fra en rosensort som hans mor har fremavlet og et billede af sin lille datter på syv måneder, som blev til ved et uheld.

Bagagen hjemmefra

Arnljotur arbejder hårdt med rosenhaven, men selvom han er rejst langt hjemmefra indhenter fortiden ham hurtigt. Efter et par måneder dukker datteren Flora Sol og hendes mor Anna op. Nu skal han ikke bare forholde sig til sig selv og sine roser.

Datteren bliver afleveret hos Arnljotur, da Anna skal skrive en stor opgave. Hvad stiller han op med sin farrolle og hvad er hans forhold til Anna? Er de bare, mere eller mindre tilfældigt, forældre til det samme barn eller er der noget at bygge videre på?

Eftertænksom og sympatisk

Stiklingen er en fin og eftertænksom roman, hvor hovedpersonen har mange fine betragtninger, både om livet, døden, kærligheden og spiritualitet. Jeg blev hurtigt indfanget af Arnljoturs tankevirksomhed og hans sympatiske tilgang til livet og den voksende kærlighed til datteren.

Romanen var, ganske velfortjent, nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2009 og den vandt også flere litteraturpriser i hjemlandet, Island.

10. maj 2017

Læs bogen