Anbefaling

Stillidsen

Af Donna Tartt
forside til bogen Stillidsen
13 årige Theo overlever på mirakuløs vis en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans mor omkommer. På vej ud af ruinerne betror en døende mand ham en kostbar ring, giver ham en adresse i New York og beder Theo om at passe på det lille verdensberømte maleri af Stillidsen

Kunstens betydning i vores liv

Stillidsen er et berømt renæssancemaleri, som på mange måder er hovedpersonen i denne fortælling om en ung mands udvikling og om kunstens betydning i vores liv.

Theo bærer det eftertragtede maleri med sig igennem sin ungdom, og efterhånden trækkes han ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige underverden.

Dannelsesroman og spændingsroman

Stillidsen er svær at sammenligne med andre bøger. Den handler om at finde et ståsted i livet. Det er en fortælling om en ung mands dannelse, om store emner som kærlighed, besættelse, sorg og identitet.

Bogen er realistisk, der er følelser og liv på spil, og den omhandler vrangsiden af livet. Den er utrolig smukt skrevet og bevæger sig dygtigt fra kunstdiskussioner til spændingsroman og tilbage igen.

I starten kan bogen virke som en lang beskrivelse af personer og steder, men hold ud, der er en mening med det hele. Historien er alle sine 837 sider værd.

Langt imellem udgivelserne

Donna Tartt er født i 1963 i Greenwood, Mississippi. Siden hun debuterede med Den Hemmelige historie i 1992, er det kun blevet til yderligere to romaner, nemlig Den lille ven i 2002 og Stillidsen i 2013, som har indbragt hende Pulitzerprisen.

Tartt siger selv, at hun ikke har mere end fem romaner i sig. Nu er der gået endnu et årti, så mon ikke vi kan håbe på, at der snart kommer endnu en stor roman fra hendes hånd.

Stillidsen er en absolut ener for mig og en stor fornøjelse at læse.

15. marts 2024

Læs bogen